Наказателните обвинения срещу мен са абсолютно неиздържани. Това каза в предаването „Лице в лице” бившият енергиен министър Трайчо Трайков в първия кабинет на Бойко Борисов по повод запора, който КОМПИ наложи на имуществото му. Той уточни, че не е получил "нито една стотинка,  която да има незаконен произход".

Бившият енергиен министър има срок до утре, за да докаже доходите си. Той обясни, че едва ли ще запорират имуществото му, защото следващата стъпка е да се започне дело.

Трайков казва, че едва ли ще успее да спази срока, защото трябва да опише  финансовото си състояние през последните 12 години, а дълго време е живял и в чужбина.

„Обвинението към мен е, че не съм предотвратил продажбата, която извършва Агенцията за приватизация, като министър, каквито правомощия аз като министър нямам и не бих могъл да имам. Аз би трябвало да съм укорим от закона, ако се опитам да се бъркам в работата на Агенцията за приватизация. От друга страна пък тяхната работа се смята за добре свършена, защото тогавашният й шеф сега е министър на икономиката”, добави той.

По думите му той не може да докаже и да възрази нищо за момента, защото не знае коя част от активите му те намират за незакони.

Той разказа, че преди няколко дни са отишли при него двама симпатични млади човека, представили са се от КОМПИ – Благоевград и са го поканили в Благоевград  да чете това, което са написали. Защо там и те не знаеха, не стана ясно, каза Трайков:

"Отидох, прелистих една купчина с неща, кореспонденции и всякакви други ровения в мои и на близките ми живот и поисках копие от тези неща, които са важни за мен, за да мога да взема някакво отношение. Казаха, че не може, защото е класифицирано, но въпреки това ми дадоха срок, в който трябва да отговоря. В последствие, след нашата среща тези материали са били декласифицирани и аз вече съм могъл да ги получа, но те не са ме уведомили за това и едва вчера го е научил адвокатът ми, когато е отишъл в съда да се запознае с делото”.

Както наказателното производство, въз основа на което е започнало всичко това с КОМПИ, беше прекратено от съда, защото не е ясно в какво ме обвиняват и какво е трябвало да направя, за да не ме обвинят, така и аз не мога да разбера, нито имам база за това коя част от моите доходи те намират за незаконни".

По думите му, проблемите биха могли да са от логистично естество.

„Те започват с 2007 г. във време, когато не само, че не съм бил в политиката, а и не съм си и мислил, че ще ми се случи такава лудост да вляза в политиката, нито, че ще има такъв случай. Т.е. те започват отпреди 11 – 12 години, очевидно им се струва в началото, че има някакво обяснение, и след това това се завърта като една снежна топка и те казват всичко това е незаконно”.

Следващите стъпки на КОМПИ е да заведат исково дело в съда и там ще трябва да се решава всичко.

„Тъй като и моята биография е публична и в нея е ясно, че допреди няколко години съм работил основно и съм живял в чужбина. Това е свързано със справки от чуждестранни банки, работодатели, неща, които не стават за ден -два. Изпитвам съмнение, че в тази комисия имат желание да чуят моите аргументи. Призовката за повдигане на обвинението дойде на Бъдни вечер, датата на запора е от рождения ден на сина ми и медийните изяви на г-н Георгиев са непосредствено преди рождения ден на дъщеря ми. Вчера с жена ми проверихме кой е следващия празник, за да знаем кога да очакваме нещо неприятно", допълни Трайков.

Той припомни, че с предшественика на една от съставните части на тази комисия е имал вземане даване в миналото, тъй като не за първи път му се случват такива неща от 2012 г. насам.

„Тази комисия по-известна като комисията на онзи с тефчтерчетата, Златанов, където пишеше кой да се удари, тогава нейното мнение на всички съдебни инстанции беше опровергано и аз не съдих държавата след това, защото си мислех, че глупостта или безгръбначието на някои хора не е основание да осъдиш данъкоплатеца, но ето, че това се случва отново и не му се вижда краят.

„За произхода на тези средства, те не са само пари, нямам абсолютно никакво притеснение и те затова са тук, защото, когато реших да се върна окончателно в България, всички средства, които притежавах, ги инвестирах в България. Тогава съм купувал доста акции на българската фондова борса, защото смятах, че, когато човек свързва живота си с една страна е добре то да е по –различни начини.

Затова тези средства досега бяха в сметките ми. Аз нямам сметки в чужбина, нямам офшорки, всичко, което имам е чисто и ясно, и стои в сметки в България. (…) Изводът е, че, ако човек смята да се занимава с обществена дейност, която може да не се изтълкува еднозначно от всички с власт в държавата, то по-добре да не си държи парите в български банки”, коментира още Трайчо Трайков.

Още през 2012 г. – човекът, който тогава ме наклевети, за да започне комисия да се занимава с мен и до днешен се прави на политик и каля хората, каза бившият министър и уточни, че говори за Николай Бареков.