Агенцията по храните с изненадващи проверки за опасни храни по границата с Гърция. Присъствието на инспектори от агенцията по храните на граничен пункт Капитан Петко Войвода идва близо година, след като в bTV Новините ви разказахме как недобросъвестни търговци вкарват у нас храни с изтекъл срок на годност, които без проблем отиват в магазинната мрежа и от там в хладилниците ни.

За да спрат порочната практика, от Агенцията по храните тогава започнаха 24-часови дежурства по границата с Гърция, които продължиха близо 6 месеца. Проблемът и тогава и сега е, че по презумпция няма контрол на стоки, преминаващи през вътрешноевропейска граница, каквато е тази между България и Гърция.

Преди близо година ви показахме как с протекцията на граничен служител в страната влезе цял бус, пълен със храни с изтекъл срок на годност и без никакви документи за произход.

За да спрат порочната практика от Агенцията по храните дежуряха по границата. И оказа се това е дало резултат, защото днес внос на опасни храни от Гърция не бе установен.

„Това може би е в резултат на превантивния контрол, който агенцията осъществи в продължение на 6 месеца през годината и всички търговци и некоректни превозвачи са си взели поука”, каза д-р Христо Вълчанов, директор на РАБХ –Хасково.

Междувременно трафикът на храни между България и Гърция е обърнал посоката си. Ако преди година внасяхме какви ли не храни от там, сега, оказа се, храним гърците. В Свиленград например най-добрите клиенти са гърци, защото пазаруват по европейски. От всичко и по много. Защото у нас е по-евтино.

Кризата в Гърция вдигна дойно оборотите на търговците от пограничните райони.

Тъй като пазарът в България излиза двойно по-евтин , гръцките туроператори вече организират еднодневни шопинг-екскурзии до по-големите градове във вътрешността на страната, където гърците първо обикалят промишлените пазари и моловете, след което хранителните магазини.

Изненадващи проверки, като днешната на инспекторите от Агенцията по храните по границата с Гърция ще има и за в бъдеще. Добрата новина е, че вносът на опасни храни е овладян. Дали заради засиления контрол в магазинната мрежа или защото ние като клиенти вече сме станали по- взискателни към храните, които купуваме, но е факт, че застоялата стока от южната ни съседка вече не влиза у нас.