Стартира национална кампания за превенция на трафика на бременни жени с цел продажба на новородените им деца. Акцентът ѝ е върху уязвимите общности, на които ще бъде показвано специално подготвено анимирано видео, разказващо една истинска история за семейство, което е принудено да продаде новороденото си дете в Гърция.

Тази форма на трафик е специфична за страната ни. Продажбата на бебета от бедни и социално изолирани общности в България е все по-често използван криминален начин за справяне с финансовите затруднения.

С посредничеството на добре организирани престъпни групи и манипулатори, млади момичета и жени, основно живеещи в условия на крайна бедност и неграмотност, раждат и продават новородените си деца в чужбина. Най-често държава дестинация на този вид трафик от България е Гърция.

Снимка: МКБТХ – гр. Бургас

Броят на потърпевшите, свидетелствали в съда всяка година, е между 60 и 100 души, но поради зависимости и страх много от пострадалите жени отказват да сътрудничат на разследващите органи или се отказват да участват като свидетели в процеса на наказателното производство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!