Бабинден е – празник на всички, които с труда си допринасят за появата на новия живот. Весела работи в столичната болница „Майчин дом”, а заплатата ѝ от под 800 лв. едва стига за битовите разходи.

С по-голяма заплата заради дългия трудов стаж е Нина. За нощните дежурства и тежките смени обаче парите не са достатъчи според нея. „Аз се возя на една спирка и дупча билет за 1,6 лв., а моят труд през нощта струва един лев”, коментира Нина.

По данни на Асоциация на професионалистите по здравни грижи средната заплата на акушерка у нас е 700 лв. Работят близо 3600 – половината от нуждите на здравните заведения. Увеличение на заплатите е възможно, само ако финансовото състояние на болницата го позволява.

А по селата Бабинден се празнува  в духа на традициите от едно време. Въпреки че през изминалата 2018 година в село Долно Камарци няма родени деца, традициите и ритуалите, свързани с Бабинден там се спазват.

По традиция при най-старата акушерка идват всички родилки, за да ѝ благодарят. Измиват ѝ ръцете, за да помага леко в раждането. Отпред на трапезата задължително се слага пита и мед, за да е сладък животът и на децата, и на родилките.

В Долни Камарци е имало и случаи, в които се е налагало общопрактикуващ лекар да изражда дете, при това в особено опасна ситуация.

„В линейката се роди бебето, седалищно, с три пъти увита пъпна връв, в асфиксия. Може би 10 минути продължи мероприятието по съживяване на детето. То е живо и здраво, на 7 годинки е вече”, разказа Ирина Серафимова, личен лекар.