Тотален контрол по всички граници на България, ден след атентатите в Брюксел. Извънредните мерки за сигурност засега не включват армия и жандармерия в охраната на сухопътните ни пунктове, но пътуващите и превозните средства буквално се гледат под лупа.

Правителството набеляза и още спешни мерки за гарантиране на сигурността у нас.

Въпреки че от МВР ни уверяват, че пряка опасност за страната ни няма, от вчера на ГКПП „Капитан Андреево” и на всички останали  гранични пунктове е въведен засилен контрол.

Не случайно, вниманието е съсредоточено точно върху „Капитан Андреево”.  От там започва Европейския съюз, затова и  наричаме най-големия  сухопътен пункт на Балканите „Вратата  на Европа”, а ключът за Брюксел е в  България.

Всеки автобус и камион минава през рентген, всеки пътник се проверява основно - и документално и физически. 

Проверките бавят трафика, но засега хората са търпеливи. Извънредните мерки за сигурност започват още на турска територия. След атентата в Истанбул, проверките от турска страна  не са само границата.

Освен на „Капитан Андреево”, който е външна граница на Евросъюйза, засилени проверки има и на „Капитан Петко Войвода”, който е вътрешна граница на общността.

Миналата година на „Капитан Андреево” бяха задържани няколко лица, издирвани от европейските служби за тероризъм , които бяха преминали безпроблемно цяла Европа. Днес  такива хора ще бъдат засечени още във вътрешността на общността

И докато службите работят на пълни обороти, на „Капитан Андреево” се образува опашка от камиони - при колите и автобусите задръстване няма.

От службите са категорични, че повишената степен на сигурност по границите ни ще остане в сила докато е необходимо.

Законодателни промени за борба с тероризма

След две седмици законът за борба с тероризма трябва да бъде готов и да влезе в парламента, реши днес правителството. Приети бяха и редица други документи, един от които пряко засяга населението - всяка община е задължена да приеме план как ще действа в подобна ситуация. София вече има такъв.

Наши зрители ни изпратиха снимка как цивилни и униформени служители днес следобед прибират четирима чужди граждани с червени паспорти за проверка в района на булевард „Христо Ботев”. От МВР уточниха, че акциите се провеждат редовно.

Антитерористичните мерки бяха обсъдени и на закрито заседание на комисиите по вътрешна сигурност и за контрол на службите.

В момента има подготвени промени в наказателния кодекс срещу финансирането и обучението на терористи.

Противодействето на тероризма включва и съставянето на план как да се работи с медиите и гражданските организации в условия на терористични атаки. Такива планове трябва да имат министерствата, областните управи, общинските администрации, стратегическите обекти. Ще бъде създаден механизъм за съдействие на български граждани, станали обект на терористични актове извън страната.

В знак на съпричастност знамената на Европейския съюз на официалните институции у нас днес бяха наполовина свалени.

С едноминутно мълчание в памет на жертвите в Брюксел започнаха работата  си правителството и Народното събрание.