Премиерът е лъгал брутално. Взел е еднолично решение и е оказвал натиск върху службите за съставяне на списъци. Това каза Тошко Йорданов след изслушването в парламента по темата с изгонените руски дипломати.

Изслушахме външно, изслушахме службите в спокойна атмосфера, разказаха всичко, каквото се е случило, допълни Йорданов.

По думите му е вярно, че премиерът е давал устни разпореждания към председателя на ДАНС.

„Премиерът е използвал службите. 8 юни, ще се сетите какво ви казвам, ние излизаме от правителството и от коалицията. На 9 юни, без да е предвидено това в този съвет, има точка „Разни”, няма точка „Руски шпиони”, влиза премиерът и започва с точка „Разни”, която формулира като „Руски шпиони”, защото пада от власт и заповядва на службите да правят това, което правят. Използва държавната машина за себе си”, заяви още Тошко Йорданов.

За някои от изгонените руски дипломати има основание, за други бих изразих съмнение, добави Йорданов.

„Два списъка са дали ДАНС. Премиерът е лъжец, няма нито един доклад на ДАНС, няма никакво решение на съвета. Има устни разпореждания”, заяви още Йорданов.

Той поясни, че на Съвета по сигурността е обсъждано нещо различно - външно министерство са предлагали реципрочно намаляване на дипломатите.

„Защото руснаците са повече от нас, но това не е шпионаж. Това е друга процедура и тя трае един месец. Да обявиш 70 човека за „персона нан грата” и да ги изчистиш за 72 часа не е това, което са казали външно. Те са изгонени не по принцип за реципрочност, а с доклади със списъци на ДАНС по искане лично на премиера, отбеляза Йорданов.

По думите му оттук нататък трябва премиерът да каже на външно как да постъпят.

„Те нямат инициативата да вземат самостоятелни решения в тази посока. Той забърка тази каша, той трябва да каже как да излезем от нея с всичките последствия, които е забъркал. Ако си спомняте, си измиха ръцете през външно - и той, и Лена. А Лена е изпратила две писма с методически указания какво да се прави с тези хора. Защото външно зададе въпроса – това не се прави така”, каза още Тошко Йорданов.

Той обясни, че на заседанието са били обсъдени и нотите, но са стигнали до извода, че нищо не могат да направят и това трябва да го реши министър-председателят.

„Първо той ги кара да вършат нещо без решение на Министерски съвет, еднолично. На онзи Съвет няма никакво решение, няма доклади на ДАНС, не е като точка изобщо. Човекът юрка цялата държава, защото падал от власт", каза още депутатът от ИТН.

Костадин Костадинов от „Възраждане” заяви, че са стигнали до заключението, че министър-председателят е използвал структурите на държавната власт за своя лично политическа изгода.

„Поради тази причина утре ще изготвим сигнал до прокуратурата, с който ще искаме лицето Кирил Петков да бъде незабавно разследвано”, допълни той.