„Булгаргаз“ обяви търгове за доставка на втечнен природен газ за ноември и декември, което президентът определи като край на практиката да се договарят танкери без търг.

Яснота дали отново ще получаваме руски газ към момента няма.

Служебната власт си е поставила за цел да осигури достатъчно газ първо за зимата, а след това се надява да успее да го направи и за цялата следваща 2023 г., дори без доставки на синьо гориво от Русия.

За целта „Булгаргаз“ обяви днес три търга за втечнен природен газ – един за ноември и декември, един за 2023 г. и един за дългосрочни доставки до 2034 г. Отделно се водят разговори за още количества тръбен газ с Азербайджан и с други страни.

Най-важна била цената – както за бизнеса, така и за потребителите, обяви властта. С наближаване на зимата управляващите са оптимисти за доставките.

Вариантът да има още по-ниска цена е в енергийният микс да се върне и руският газ. Развитие с „Газпром“ обаче още няма, призна енергийният министър Росен Христов и посочи, че преговорите продължават.

Властта е оптимист и по отношение на газовата връзка с Гърция, която трябва да заработи от 1 октомври.

Според държавния глава Румен Радев най-важното е да се знае кой и как определя доставчика и цената на газа. Той похвали служебното правителство за усилията и увери, че работата по осигуряване на слотове за танкерите до края на годината продължава.

Президентът призова партиите да загърбят личните нападки и да се обединят около решения, които да изведат страната от кризата.