"Топлофикация София" ЕАД продаде за първи път на търг електроенергия на Енергийната борса, съобщиха от дружеството.

Фирмата продаде 43 670 МВтч електрическа енергия на цена 99,23 лв. за МВтч. Това ще донесе над 4.33 млн. лв. приход на столичната Топлофикация, пише в съобщението.

"Дружеството участва за първи път самостоятелно на борсовия пазар на електрическа енергия и успешното представяне ни дава увереност и за следващите ни участия през 2020 година. Решихме да излезем от рамките на консервативния подход на търговия с електрическа енергия чрез координатор на балансираща група, който до сега прилагахме и считаме, че началото е добро. Така ще успеем да внесем повече финансова стабилност в работата на компанията", коментират от ръководството на компанията. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви във фейсбук, че купувач на енергията е "ЧЕЗ Трейд", а през следващите месеци "Топлофикация" ще продължи с активното участие на енергийната борса. 

"В средата на 2020 г. изтичат договорите с "Гранд енерджи дистрибюшън" и "Топлофикация София" ще има и възможност, и опит да участва активно и самостоятелно на енергийната борса", пише още Фандъкова.