Топят ли се парите за пенсии в универсалните пенсионни фондове, по-известни като втори стълб?

Според доклад на европейския институт "Бетър Финанс" - 100 лева внесени в частен пенсионен фонд в България през 2002 година са се стопили до стойността на 84 лева като покупателна способност в края на 2019 г.

По-малко пари ли ще получават догодина първите българи, чиито пенсии ще идват от два източника –държавата и частните фондове.

Десислава Петрова ще достигне пенсионна възраст след 23 години. Както всички българи, родени след 1959 година, които не се интересуват от пенсионната си партида, вноските й за втора пенсия са разпределени служебно в един от 9-те частни фонда. 

Според доклада на експертите системата с втората пенсия не работи.

„Реалната доходност след изчистването на влиянието на инфлацията и таксите в България е отрицателна. Това означава, че осигурителните вноски на хората се топят по покупателна способност. Не се натрупват, те се губят, в сравнение с държавната, където правата ви за държавна пенсия нарастват средно 4% всяка година последните 20 години“, заяви Любомир Христов, автор на българската част от доклада.

От Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване намират изводите от доклада за неверни и подвеждащи.

„Доходността от УПФ е положителна, след като се приспадне инфлацията, две пенсии са повече от една. Изчисленията са направени погрешно и тенденциозно“, каза Евелина Милтенова.

От Министерството на труда и социалната политика заявиха за bTV, че готвят промени за гражданите с партиди в универсалните фондове и напомнят, че всеки има право да прехвърли партидата си в НОИ до 5 години преди да навърши пенсионна възраст. Но парите, натрупани от частните фондове се наследяват, а тези в НОИ - не.