Над 25 тона сладолед и около 9 тона майонеза са били произведени в България с яйчен прах, заразен с опасния инсектицид фипронил, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. От ведомството посочиха, че „почти цялото количество, което е налично в търговската мрежа” е било изтеглено.

На този етап производителите и марките не са обявени от властите.

Още преди седмица от МЗХ обявиха, че до нашата страна от Германия е стигнала партида от 500 кг жълтък на прах, замърсен с отровата. Агенцията по безопасността на храните установи, че продуктът е бил доставен в един търговски склад, а от там – в две производствени бази. Открити и поставени под възбрана са около 64 кг от суровината.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

От МЗХ подчертаха, че в сладоледите и майонезата, в които е влаган яйченият прах, по рецептурна книжка концентрацията му е ниска – от 0,9% до 2,9%. Лабораторен анализ ще покаже какво точно количество от суровината има в продуктите.

Според експертите вложените количества яйчен прах в продуктите едва ли крият риск за човешкото здраве.

„Ако изядете един сладолед ще погълнете толкова инсектицид, който е 1 милион пъти по-нисък от острата токсична доза за човека, т.е. няма опасност за консуматорите”, увери д-р Сергей Иванов – биохимик.

Контролните органи, съгласувано с браншовите асоциации на птицевъдите, ще извършват проверки на всички птицефермите за кокошки носачки в страната за наличие и употреба на забраненото вещество.

Скандалът с фипронила тръгна от Западна Европа, като в близо 20 държави се стигна до изтегляне на продукция от пазара. В Холандия, Белгия, Германия и Франция бяха затворени птицеферми.

Фипронил е вещество, използвано в борбата срещу бълхите, кърлежите и други паразити. По данни на Световната здравна организация (СЗО) то може да нанесе поражения върху черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза.