Над 25 тона сладолед и около 9 тона майонеза са били произведени в България с яйчен прах, заразен с опасния инсектицид фипронил, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. От ведомството посочиха, че „почти цялото количество, което е налично в търговската мрежа” е било изтеглено.

На този етап производителите и марките не са обявени от властите.

Още преди седмица от МЗХ обявиха, че до нашата страна от Германия е стигнала партида от 500 кг жълтък на прах, замърсен с отровата. Агенцията по безопасността на храните установи, че продуктът е бил доставен в един търговски склад, а от там – в две производствени бази. Открити и поставени под възбрана са около 64 кг от суровината.

От МЗХ подчертаха, че в сладоледите и майонезата, в които е влаган яйченият прах, по рецептурна книжка концентрацията му е ниска – от 0,9% до 2,9%. Лабораторен анализ ще покаже какво точно количество от суровината има в продуктите.

Според експертите вложените количества яйчен прах в продуктите едва ли крият риск за човешкото здраве.

„Ако изядете един сладолед ще погълнете толкова инсектицид, който е 1 милион пъти по-нисък от острата токсична доза за човека, т.е. няма опасност за консуматорите”, увери д-р Сергей Иванов – биохимик.

Контролните органи, съгласувано с браншовите асоциации на птицевъдите, ще извършват проверки на всички птицефермите за кокошки носачки в страната за наличие и употреба на забраненото вещество.

Скандалът с фипронила тръгна от Западна Европа, като в близо 20 държави се стигна до изтегляне на продукция от пазара. В Холандия, Белгия, Германия и Франция бяха затворени птицеферми.

Фипронил е вещество, използвано в борбата срещу бълхите, кърлежите и други паразити. По данни на Световната здравна организация (СЗО) то може да нанесе поражения върху черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза.