Започна разчистването на плаващото сметище на река Искър. Тонове боклуци вече се изгребват от водата пред стената на ВЕЦ-Своге, след като правителството отпусна близо четвърт милион лева за справяне с проблема.

Обемът на сметището е около 6000 кубика, смятат от комисията, която е сформирана за да работи по отстраняването му. 

„Ще се направят около 250 – 300 курса за извозването на отпадъците до регионалното депо в Костинброд“, съобщи Венцислав Младенов – представител на комисията. По думите му работата по разчистването е невъзможно до приключи за един ден, но няма и да спира. 

Васил Шуманов, представител на ВЕЦ-Своге, посочи, че трябва да се внимава с непреливаемата зона на стената, която трябва по никакъв начин да се компрометира.

„Но със сигурност, ако не спрем да изхвърляме боклуците, това нещо рано или късно, ще се повтори“, заяви той.

Една част от боклука се изгребва механично, включително и по-големите трупи, но ще се работи и на ръка, очаква се да дойдат и лодки. Работата тече при минус четири градуса.

От Общината предлагат превантивни решения, за да не се върви след събитията. 

"Според мен трябва да се помисли за някакви преградни съоръжения преди тази стена, за да не се получава това, което го виждаме", казва Илия Богданов, зам-кмет на Община Своге.

Боклукът от реката ще се извозва на регионалното сметище в Костинброд. По първоначални прогнози почистването ще продължи седмица.