Страхът и шокът, за съжаление, няма да изчезнат цял живот – това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV бизнесменът Тони Златков, чийто син – 25-годишният Адриан, беше отвлечен в края на август и освободен след плащането на откуп.

- Тони Златков разказа, че е събирал парите няколко дни, а след това ги е хвърлил в чанта през мост, както му наредили похитителите.

- Комуникацията с тях протичала с „възпитани“ есемеси, без заплахи за здравето на Адриан.

- За много неща Златков не пожела да навлиза в детайли, тъй като те са „неправилна и опасна зона, която не би трябвало да коментирам“.

- Късно вечерта след отвличането пък бил поканен от Бойко Борисов в дома му, за да го запознае със случая.

- Златков смята себе си за един от средните хора в държавата и никога не се е движил с охрана. Досега.

Адриан

„Възстановяваме се постепенно след огромния шок. Всичко е добре, тъй като приключи. И Адриан постепенно се възстановява“, каза гостът. Засега семейството не вижда нужда младият мъж да получава специални грижи или да разговаря с психолози, но „бъдещето ще покаже“.

Когато се прибра, той „беше много дезориентиран и страшно стресиран. То е естествено – няма човек, който да понесе такова нещо спокойно“, каза баща му.

„Адриан е добър, нормален млад човек, който е тръгнал по своя път за развитие в кариерата. Той е изключително силен и уравновесен, но никога не е изпадал в каквато и да е критична или стресова ситуация, така че не знаехме как ще реагира и ще понесе всичко това“, добави той.

Златков не можа да разкаже много за дните, в които Адриан е бил в плен, защото все още гледат да не го връщат към това изживяване. По думите му обаче, докато бил в плен, Адриан постоянно мислел какво ще се случи, как ще протекат нещата, защото точно той е похитен.

Полицията вече е разговаряла с младия мъж, но той не е имал кой знае какви данни,който да им даде.

Снимка: bTV

Отвличането

„15 минути след като тръгна за работа, тръгнах и аз, и на около 500 метра от нашия дом видях колата, оставена по странен начин, отворена. Изключително много се притесних. Първо, знам, че не би спрял така – по средата на пътя, тъй като спазва правилата. Когато видях, че е колата е отворена, помислих, че може да му е станало лошо. Огледах, не го намерих, започнах да мисля, че нещо лошо е станало“, разказа Златков.

Той опитал да се свърже със сина си по телефона, но той бил в колата, затова Златков се притеснил още повече.

Около 10-ина минути след намирането на колата се обадил на спешния телефон 112.

„От там МВР започна работа“, разказа гостът.

Експертите ги консултирали и запознали с други такива случаи и как са протекли. Златков не е изолирал полицията от случая, „не мисля, че някой би могъл в такава ситуация“.

Вече е ясно, че нападателите са имитирали полицейска акция, били са с маски.

Адриан не е държан в условия като жертвите на „Наглите“ – „бил е в недобра атмосфера, но не чак такава“, каза Златков.

Похитителите

В деня след изчезването на Адриан – 31 август, Тони Златков получил есемес, че синът му е отвлечен.

Цялата комуникация с похитителите протекла чрез есемеси на неговия личен телефон. Златков няма представа дали службите са я следили.

Не е имало заплахи за живота и здравето на сина му, „мисля, че избягваха допълнително да драматизират“, каза Златков.

По думите му стилът на есемесите бил „възпитан“.

„Спазиха всичко, което обещаха, за което, колкото и странно да звучи, им благодаря“, добави той.

Гостът не пожела да влезе в детайли за преговорите, за съдържанието на есемесите, колко пари са поискани.  „Детайлите са неправилна и опасна зона, която не би трябвало да коментирам“, каза той.

Снимка: bTV

Откупът

Златков платил откупа за сина си, както му наредили похитителите – сложил парите в чанта, каквато му казали, и ги хвърлил през моста, който му посочили.

Направил го лично. Не мисли, че е бил проследен от полицията, дори сам помолил полицаите да не го правят.

Не се притеснявал, че при предаването на откупа похитителите може да отвлекат него.

За събирането сумата, което отнело 4 – 5 дни, помогнали приятели и партньори. Похитителите имали изисквания какви да са банкнотите.

Семейството

„Всички бяха много стресирани – не сме спали, не сме се хранили, преживявахме най-големия кошмар в нашия живот“, сподели Златков.

По думите му до този момент не е имало заплахи срещу него или семейството му и те никога не са имали охрана.

„Не смятам, че съм бизнесмен на толкова високо ниво. Смятам, че съм един от средните хора в държавата, не смятам, че бизнесът ми е застрашавал някого, че някой да иска да ми навреди“, каза Златков.

Той посочи, че в неговия бизнес няма толкова сериозно разчистване на сметки.

Помолен да коментира палежите в автокъщата му по-рано тази година, той каза, че е имал подозрение, че зад тях стои длъжник, но „там органите на реда разследват и съм сигурен, че ще стигнат до истината“.

Обмислял обаче дали палежите е можело да са част от подготовката на отвличането, за да се насочи издирването на похитителите в друга посока.

Снимка: bTV

„Никога не съм си и помислял, че може някой да ми отмъщава чрез отвличането на Адриан заради някакви мои остри бизнес действия, каквото аз на практика нямам“, каза още Златков.

Той посочи, че е категорично сигурен, че зад отвличането на сина му не стоят хора от приятелския му кръг, каквито спекулации имало.

Винаги съм смятал, че България е добра държава за развитие, въпреки приказките на хората. Убеждавал съм и много млади, че тук има по-добра почва за развитие. Засега не сме обсъждали дали ще продължаваме бизнеса тук или ще заминем в чужбина, все пак са минали само няколко дни, каза Златков.

„Страхът и шокът, за съжаление, няма да изчезнат цял живот“, добави той и посочи, че вече имат охрана.

Действията на службите

Тони Златков смята, че служителите на МВР са действали изключително добре. На 50-ата минута след отвличането вече имало два щаба, които работили по случая, разказа той и посочи, че е впечатлен от действията им.

Гостът благодари на полицаите за цялото съчувствие и съдействие, което получили от тях. „Изключително се издигнаха в очите ми – противно на общото мнение, че нищо не правят, видях, че не е така“, каза той.

Бизнесменът благодари и на Бойко Борисов, който късно вечерта в деня на отвличането го поканил в дома си, за да се запознае със случая. „Там видях сформиран много сериозен щаб от висши полицаи“, посочи гостът.

Премиерът изразил съчувствие и го уверил, че институциите ще бъдат на мястото си.

Златков вярва, че отвличането ще бъде разкрито.