В рамките на 6 месеца трябва да бъде въведена електронната здравна карта и след това тя трябва да бъде адаптирана към електронното здравеопазване в Европа. Това заяви председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Стоян Тонев, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че е необходимо да се промени Законът на личните данни, като е нужно да влязат точни текстове кой има достъп до данните от електронна здравна карта на пациента.

"Всеки трябва да има достъп до алергиите на човека, например. Има един минимален пакет, който е ясен и всеки лекар трябва да има достъп до него", заяви Тонев.

Според него някои от подводните камъни, които съществуват, са свързани със защитата на личните данни и Закона за достъп до информация. „В Англия електронното здравеопазване е коствало "главата" на трима здравни министри и 14 млрд. паунда”, добави Тонев, който подчерта, че комисията му ще работи за въвеждането на реформата.

Нов шеф на НЗОК – може и след седмица

Тонев заяви, че комисията ще разгледа искането на Надзорния съвет на НЗОК депутатите да делегират права на подуправителя на Касата или на друг заместник, който да оглави институцията до избор на нов управител.

„Юристите обясниха пред здравната комисия, че когато няма строго описана законова рамка, тогава се действа по аналогия. А аналогията е да бъде удължен трудовият договор на д-р Тодорова до намирането на нов управител на Касата. А другият вариант е да се делегират права на някой от подуправителите”, заяви той.

Според ген. Стоян Тонев, още следващия четвъртък може да бъде избран управител на НЗОК. По думите му това забавено решение за ръководството на Здравната каса няма да има отношение върху пациенти и болници.

„Единствено е възможно да се забравят с 4 дни плащанията на аптеките за периода 1-15 януари”, смята ген. Тонев.