По случая с насилието в центъра от семеен тип „Хризантема“ в Габрово текат проверки на няколко служби и всеки замесен, включително всеки, който е проявил нехайство, ще си носи отговорността, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

„Със сигурност това означава освобождаване от работа, но отговорността не свършва дотам. Тя бива и административна – доколкото разбрах няколко души вече са получили актове. Разбира се, ако се докаже, се носи и наказателна отговорност“, каза той.

Очевидно на ниво персонал е имало проблем. Самият факт, че някой е извършил насилие, друг е снимал, предполага, че най-малко още един човек е знаел и не е казал. Каква е технологията на информиране – кога, в чии ръце са се озовали тези записи, ще разберат служби и прокуратура, добави Дончев.

Снимка: bTV

Голямата задача тук е грижата за деца, изтъкна той. Ако не ме лъже паметта 11 или 12 от 13-те души персонал на центъра са освободени. Ако се освободят наведнъж толкова много социални работници, психолози, работата им веднага трябва да бъде поета от друг, а това не е лесна задача, защото тези деца са изключително сензитивни, включително по отношение на смяна на хората около тях, каза още Дончев.

Този случай трябва да бъде разплетен докрай и да бъдат извлечени всички поуки, изтъкна той. По думите му „една малко по-задълбочена проверка във всички подобни институции няма да е излишна“.

Безспорно инцидентът е грозен, но не може да поставя под въпрос цялата деинституционализация, подчерта вицепремиерът. Той посочи, че ако това насилие се беше случило в някой от големите домове, никой нямаше да разбере.

Снимка: bTV

Персоналът трябва да е обучен да работи при новите условия, каза Дончев, но посочи, че има случаи, в които служители от старите домове са наемани в новите и „си прехвърлят лошите навици“ в новата институция.

Той цитира и данни за смъртността на деца в „домовете от казармен тип“ между 2000 и 2010 г. В този период са починали 238 деца, 31 от които – от глад, 84 – от общо изтощение, 13 – от зарази, шест – при злополуки, 36 – от пневмония, две – от насилие, 15 – без установена причина. Каквито и дефекти да има деинстуционализацията, числата днес са други, посочи Дончев.

Същевременно говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова, каза пред bTV, че към този момент проверката не е приключила. Очакваме приключването ѝ от органите на МВР и докладването ѝ в Прокуратурата, добави тя. Проверката беше започната с оглед данни за извършено престъпление срещу личността, а именно причиняване на телесна повреда от длъжностни лица, уточни Арнаудова.

Що се отнася до вота на недоверие към правителството, който не мина в Парламента, Дончев коментира, че той е бил „още едно доказателство, че човек вика най-силно, когато има най-слаби аргументи“. По думите му стандартите трябва да са еднакви и към свои, и към чужди, и когато си на власт, и в опозиция.

 

Снимка: bTV

За конфликта президент – правителство вицепремиерът каза: „Факт е, че на моменти тонът става по-емоционален, мисля, че е в рамките на допустимите стандарти, които позволяват демокрацията да работи добре“.

Помолен да коментира отлагането на ратифицирането на Истанбулската конвенция, Дончев посочи, че една голяма част от коментаторите, които се изказват по въпроса, дори не са чели документа, а „рециклират други коментари“. Факт е, че се появиха съмнения относно конвенцията, щом има подобни съмнение, нека дадем възможност обществото да направи необходимия дебат колкото време е необходимо. Тя трябва да се приеме, когато има обществен консенсус, че имаме нужда от приемането ѝ. Нищо на инат, заяви гостът.

Той призова „всички мъже, които имат навика да упражняват бойни изкуства вкъщи, да заповядат в залата, ще им осигурим прекрасен набор и от мъже, и от жени и ще имат възможност да покажат какви са им уменията“.

По думите му има хора, които „откровено злоупотребяват със ситуацията“. Същевременно в 2/3 от случаите на домашно насилие цялата държавна машина приема това за нещо, което трябва да остане в рамките на семейството.

Вижте целия разговор във видеото.