Няма възможна мярка, която да не е била взета за борба с вируса на Африканската чума. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев след срещата при президента Румен Радев.

Дончев призова да не се всява недоверие към институциите.

„Тук има една голяма опасност и това е, че се всява недоверие по отношение на действията, които предприемат българските ветеринарни власти. Когато някой обикаля и казва: „Няма чума”, това е още един стимул хората, стопаните, кметовете на населени места да не ни съдействат. Имаме комични случаи – прасета в къщи и в спални да се крият от проверяващите”, коментира вицепремиерът.

На срещата при държавния глава присъстваха представители на всички институции, ангажирани с оценката на риск и мерките за овладяване на кризата.

Президентът призова за отговорност, а земеделският министър Десислава Танева за пореден път увери, че се взимат всички необходими мерки за унищожаването на заразените животни така, че да не се навреди на околната среда.

Що се отнася до срока, който беше определен на стопаните за евтаназия на животните, а именно – до 5 август, Танева подчерта, че властите бързат, за да изпреварят вируса.

Президентът Румен Радев, заяви, че в наcтоящия момент е важно дъpжавата да покаже способността си да се справи: „Тази криза е само част от общата кризисна ситуация в страната, свързана и с пробива на НАП, засегнал 5 млн. български граждани, неизгодните в правно и финансово отношение договори за F-16, засягащи много българи и с набиращите протести за избора на нов главен прокурор”.