В Плана за възстановяване и устойчивост има подобрения и те са в това, че се връщат към варианта на правителството на ГЕРБ, коментира на брифинг Томислав Дончев, зам.-председател на партията.

Той очерта кои са основните според тях проблеми в Плана по възстановяване, който беше предаден на ЕК преди дни.

По думите му проблем е окончателното отпадане на средствата за изграждането на напоителните системи - мярка, очаквана от земеделските производители. Според Томислав Дончев програмата за саниране също няма да работи.

„Не одобряваме и орязването на средства за уличното осветление – това е по-малко престъпност и безопасност на трафика“, обясни Дончев.

Според него обаче основният проблем е в частта енергетика.

„Тази част е проблемна по дълъг списък с причини. Голяма част от предложените инвестиции ще предизвикат драстичен ефект в сферата на икономиката и енергетиката, те са включени без предварителен анализ, без обществен дебат, отбеляза Дончев. 

„Отново най-висока цена в енергетиката в 8 ч. сутринта 509 лева за мегаватчас, 20 ч. вечерта 625 лева за мегаватчас“, съобщи на брифинга и Жечо Станков. Според него това е най-високата цена в историята на българската енергетика.

„С проектите, които залагат по Плана за възстановяване, те по-скоро създават допълнителна зависимост на българската енергетика. Хвърлят прах в очите на гражданите, за първи път се споменава дата за извеждане от експлоатация на въглищните централи, което не отговаря на истината“, коментира експертът.