Политическа отговорност за лумпените, които атакуваха сградата на парламента на протестите, би трябвало да носи онзи, който каза “Ще ви изметем", който каза, че съдбата на народа ще се кове на площада, който размахваше юмрук пред президентството и който в продължение на 4 години сее омраза, а от 3 дни го няма никакъв. Къде е той? Къде е генералът Румен Радев? Къде се скри?

Това заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков от трибуната на Народното събрание в декларация от името на групата. Със силни политически емоции и викове „Оставка“ започна днешното пленарно заседание.

Биков заяви, че част от левицата, волно или неволно, участва в криминален сценарий. Думите му предизвикаха остра реакция сред опозицията. 

„Не наричам БСП организирана престъпна група. Наричам така групата на Васил Божков. Ако имате нещо против това, елате и го кажете. Това е организирана престъпна група, която цели едно нещо – да си върне България. Това го казва Божков в Дубай. Ако вие сте решили да съучаствате в това нещо, правите голяма грешка, голяма политическа грешка”, подчерта той.

Според него не става въпрос за битка между ГЕРБ и БСП, а за битка между държавата и криминалната престъпност.

“Ако искате да правите революция - революцията представлява това, което се случи вчера към 23:00 ч. Това е лицето на революцията - онези бандити, които бяха дошли вчера, за да правят провокации, за да влизат в парламента. Нямат нищо с хората, които са отишли да си изразят позицията и да обявят, че не са доволни от едно или друго нещо. Не смесвайте тези хора на едно място”, беше категоричен той. 

По думите му всеки има своите различия и всеки български гражданин има право да изрази своето мнение. Той се обърна към хората с чисти намерения и със съзнанието, че искат да живеят в по-добра и справедлива държава: “Подобни актове и ексцесии няма да донесат нито справедливост, нито ще донесат по-добър живот. (…) Тези хора, които заливаха полицаи със запалителни течности, не се борят нито за демокрация, нито за свобода, нито за справедливост, а за едни пари, които им се пращат от Дубай. Това няма да донесе демокрация”.

Биков призова политическият дебат да се върне в Народното събрание и изтъкна, че след 7 месеца ще има избори, на които всеки гражданин ще има възможност да подкрепи и гласува доверие на дадена партия.

Той завърши изказването си с думите “ако държавата е слаба, мафията е силна”.