Леките автомобили няма да плащат такса за използване на магистралите в България. Така нараченената „тол" система ще се отнася само за тежките автомобили с тегло над 3,5 тона. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Настоящата хартиена винетка вероятно ще бъде заменена с електронна, а „тол" таксата за тировете, се очаква да бъде въведена през 2018 г.

„За да е по-справедливо тежкотоварните автомобили трябва да заплащат за изминато разстояние, както е в Австрия и Германия, а леките автомобили няма да заплащат тези такси”, обясни Павлова.

„Има два вида системи за плащане - едната е на принципа на публично-частното партньорство. Например, определен инвеститор изгражда 100 км пътен участък, чрез събирането на „тол” такса за тези 100 километра от приходите за ползване на тази отсечка се калкулира стойността на строителството на тази магистрала”, посочи министърът.

„Ние говорим за нещо различно, това е единият вариант за финансиране на тези отсечки, за които нямаме публично финансиране, под каквато и да е било форма, за всичко останало говорим за цялостна промяна на системата и от тези хартиени винетки, които сега ползваме, да минем към електронни такива и от друга страна превозните средства над 3,5 т да заплащат за изминато разстояние“, допълни Лиляна Павлова.