Токов удар уби работник и рани други трима при монтажни работи в Екопарк във Варна. Как се е стигнало до трагедията и чия е отговорността?

Инцидентът е станал тази сутрин около 7 часа. Работници на външна фирма са пристигнали в парка за да сглобяват шатри за предстоящо събитие. Една от тях закача висящ наблизо кабел, допирът с метала предизвиква токов удар и поразява мъжете.

Единият загива на място, а други трима са настанени в клиниката по изгаряния на Военоморската болница. От управата на парка запазиха мълчание по случая.

Загиналият е 33-годишен мъж от Варна. Минути след инцидента родителите му бяха на място. Пред обществената телевизия майката разказа, че синът ѝ е бил на работа.

„Високото напрежение е било много ниско - като тръгват да опъват шатрите, върхът на шатрата опира в жицата, но това всъщност е било някакво високо напрежение и той умира“, разказва майката на загиналия работник. Баща също е огорчен и възмутен. „Интересуват ги само посетителите - бизнес и пари. Няма нито една табелка на нито един стълб“, казва той.

Паркът има жива охрана. „Не съм видял нищо, защото аз съм тук, не съм бил вътре“, казва дежурният охранител.

Състоянието на тримата пострадали е стабилно и няма риск за живота им. Изгарянията са в областта на краката, казаха за bTV от Военоморската болница.

Според инспекцията по труда, не са спазени мерки за безопасност. „През парка преминава едно съоръжение с 20 kW , което е с нисък габарит от шист метра и това е следвало да бъде отразено, както подобава. Ако бяха съобразили условията на терена, щяха да избегнат всякакви фатални инциденти“, обясни Иван Иванов, директор на Инспекцията по труда във Варна.

Образувано е досъдебно производство. Екопаркът ще остане затворен в следващите три дни докато приключат процесуално-следствените действия.