Спад на контрабандните цигари у нас – това отчита проучване на тютюневите компании. 

Спрямо същия период на миналата година, нелегалните цигари у нас намаляват. Проучването сочи, че делът им в момента достига до 3,4 на сто.

Снимка: btvnovinite.bg

Картата на страната е различна. От по-малките градове в пограничните райони най-голям е делът на нелегалните цигари в Свиленград – там той достига до 39%.

Снимка: btvnovinite.bg

А от по-големите градове, по-значителен дял има във Велико Търново, Русе и Пловдив. 

Снимка: btvnovinite.bg

На другият полюс, където делът на нелегалните цигари е сравнително малък, са градове като Хасково, Благоевград и Видин. 

„Данните са добри, работи се активно, митниците и МВР са задържали над 62 тона нарязан тютюн”, обясни и премиерът Бойко Борисов. 

Спадът на контрабандните цигари увеличава и приходите в бюджета, а това дава възможност да се инвестира в инфраструктура, посочи още премиерът.

По думите на премиера, най-лесният начин да се изкарат черни пари е от контрабандата на цигари . „Влиза тира, за един ден се разпродава по пазарите, 300 хиляди евро черни пари, които развращаваха цялата политическа класа, съдии, прокурори, граничари митничири”, обясни Борисов. Според него видоеноблюдението и политическа воля и на прокурпатурата и на службите дава своя резултат.

В Европейския съюз това проучване се провежда също през второто тримесечие на годината.  Сред всички страни от евросъюза ние сме накрая на таблицата – т.е. имаме най-ниско ниво на незаконно потребление на контрабандни цигари.