Тийнейджър простреля 15-годишно момче пред училище в столичния кв. „Княжево”. Пострадалият е откаран в "Пирогов", няма опасност за живота му. Той е опериран, няма засегнати жизненоважни органи, за момента остава в реанимация, съобщиха от болницата.

Всичко е започнало днес следобед, когато група ученици от 26-то СОУ „Йордан Йовков” са се събрали на стадиона, за да решат проблем между двама младежи, разказаха за bTV свидетели на случката.

Простреляното момче и заподозряното за стрелбата са бивши приятели, които са имали уговорка да се срещнат, за да решат спора помежду си.

При срещата едното момче вади пистолет и се опитва да простреля другото, което успява да избута ръката с оръжието. Въпреки това е ранено в слабините. Установено е, че е взел пистолета от вуйчо си, който законно го притежава. Той е арестуван заради това, че не е съхранявал внимателно пистолета си, съобщи БНР.

Сигналът за инцидента е получен в 15.40 часа. Към мястото веднага са изпратени екипи на столичната полицията и Бърза помощ. Минути по-късно е задържан и стрелецът – 16-годишен младеж, който е открит в дома си.

Директорът на училището Елка Велкова каза за bTV, че са научили за инцидента от свидетели и нямат информация за причината.

„Единственото, което можехме да направим и ние го направихме, е да се погрижим за пострадалото момче, както и за всички други ученици, които изживяха стрес. Тепърва ще се изяснява какви са причините. Аз лично съм изключително изненадана и много обезпокоена от това, което се случи. Надявам се детето бързо да се възстанови”, заяви директорът.

По думите й, двете момчета са добри деца:

„Пострадалото момче е наш ученик, изключително симпатичен, приятен, възпитан и никога при никакви обстоятелства не е давал повод за притеснение. Колкото до другия ученик, той е бивш наш ученик. Нашата информация е, че той също е добро момче”.

Информиран е и Регионалният инспекторат по образоването.

Зам.-министърът на образованието заяви за bTV, че пропускателният режим в българските училища трябва да се затегне:

„Самият инцидент е изключително неприятен и е от онази група, където за пореден път има агресия в или около училище. Образователното министерство през последните две седмици е изключително напрегнато именно от тази агресия, която по някакъв начин трябва да я спрем.

Пропускателният режим в българските училища трябва да се затегне и то много, за което съвместно с МВР трябва да направим абсолютно необходимото и то много бързо”, каза зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.