Как човек с три присъди в три държави, издирван от „Интерпол“, се появи сам пред Софийския затвор – темата за Евелин Банев-Брендо коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

„Няма фигура в българския ъндърграунд, която да може да се сравни с Брендо“, каза в студиото на bTV Новините Безлов.

„Прави впечатление от разследванията, по които има присъда, той се оказва ключов фактор за вноса на кокаин от Испания към Италия. Ако погледнете разследванията през 2012 година, говорим за тонове кокаин по неговия канал. В Швейцария има огромни изпрани пари. Известна наша тенисистка е осъдена. Това е човек от голям мащаб“, посочи Безлов.

„Няколко пъти Брендо е изпускан – 2005 г., 2007 г., 2008 година. Впечатляващо от гледна точка на ефективността. Има отказ да се предаде на Румъния. Оправдаван е на апелативна инстанция през 2014 година. Тогава е пуснат и възникна възможността да изчезне“, коментира той.

„Появата му показва, че той е избрал какво да направи. Хората, които имат впечатление от него, това е добре пресметнато усилие. Има хипотеза, че се пази от отмъщение. Другата теза е, че поставя българския съд в ситуация да интерпретира как да лежи присъдите в Италия и Румъния и да бъдат съкратени. Вероятно е премислено. Самият факт, че той два пъти търси такова решение пред съда, дава основание за такава интерпретация“, коментира Тихомир Безлов.

„Стана традиция да се завръщат“, каза още той, припомняйки случаите с Васил Божков и Ангел Христов, известен като Геле от Братя Галеви.

Снимка: bTV