600 души са влезли от началото на годината през българската граница. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Тихомир Безлов, експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

За сравнение през 2015 г. те официално са 30 000, очевидно има огромна промяна, подчерта той. За последната седмица например през границата са минали само 5-6 нелегални мигранти.

„Неслучайно се давят хората из Черно море, опитвайки се да стигнат Румъния. Ако българският маршрут беше лесен и достъпен, никой нямаше да плаща по 4000-5000 евро и да рискува”, каза Безлов.

„През 2015 г. имаше 75% нерегистрирани, тоест влезли са например 200, но на изход, като хванете 300 души, от тях 75% няма регистрация, което означава, че тези хора са пропуснати”, отбеляза експертът.

Според него със сигурност оградата по турската граница е променила ситуацията.  

„Ако нямахме ограда през 2015 г., голямата вълна, която видяхме в Гърция, Македония и Сърбия, вероятно щеше да мине през  нас”, смята Безлов.

Той беше категоричен, че при наличието на ограда, дори да може да се прескача или да се реже, могат да минават максимум до 50 души на ден, но не и хиляди.  

Безлов определи скандала „Кумгейт” като интересна атака на БСП, но според него въпросът е защо не са го направили преди изборите, защото това е щяло да им донесе проценти. 

 „За тези 27 г. партиите никога не са се отказвали от тези клиентелно-приятелски и роднински отношения”, посочи Безлов. „Ако имате такава активна тема, ще притиснете партиите да се опитват да набират и да приемат нормални хора и съответно да махат хора, които са проблемни”, допълни той.