Тежки нарушения в лечебни заведения у нас откри Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

За изминалите 6 месеца са направени общо 64 проверки на болници. Констатирано е, че към 31-ви март тази година задълженията на държавните лечебни заведения са в размер на 600 млн. лева. Просрочията възлизат на 113 милиона.

Един от най-сериозните нарушители според здравните власти е университетската болница "Света Екатерина". Посочва се, че там липсва цялостна система за финансов контрол, че има нарушения в разходите за медицинско оборудване и са извършвани плащания за строителство без сключени договори.

Най-фрапиращи нарушения обаче са открити в многопрофилната болница в Сливен. Там проверката е установила, че във вътрешния правилник на болницата е утвърдено децата да се връзват.

В началото на годината лечебното заведение започна вътрешна проверка след скандал по сигнал на майка. Стана ясно, че децата в педиатричното отделение се лекуват като крайниците им се връзват за леглата.

„Това което установи медицинския надзор, че ръководството, което е от много години във вътрешния си правилник - това е отвърдено, че може децата да се фиксират“, каза доц. Васил Пандов - началник на кабинета на здравния министър.

3 месеца по-късно в болницата е направена втора изненадваща проверка.

„През деня децата са вързани само тези, които им се правят вливания. Инспекторите обаче се връщат вечерта и познайте какво заварват - пак вързани деца“, обясни Пандов.

Дойде и коментар от болницата.

„Вечерта като са дошли - случая, който е бил тогава - са постъпили две деца, на едното е слаган абокат, а другото - санитарката без да бъде наредено от лекар -беше фиксирала детето за единия крайник за леглото. Това е нарушение и отново тази смяна - наказахме и сестрата, и лекаря“, заяви д-р Владислав Петров - директор на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" Сливен. 

Според здравните власти сериозни финансови нарушения са открити и в болница св. Екатерина.

Стана ясно, че 85 % от възнагражденията за опериране на пациенти в размер на повече от 900 хиляди лева за период от 4 години са отишли при директора

„Искам да обърна внимание защо това е важно от морален аспект, защото имаше няколко директори на болнични заведения, които казаха че 2000 лева за лекари без специалност ще са проблем“, заяви здравният министър в оставка Асена Сербезова.

Директорът на болницата - професор Генчо Начев отговори на обвиненията

„Искам дебело да подчертая, че това не са обществени средства! Това са средства от пациенти, които ми имат доверие и изявяват желание да ги оперирам. За тази дейност имам разрешение от министъра на здравеопазването. Поех ръководството на болницата през 2006 година с 10 млн. лв. дълг. В момента имаме 10 млн.лв. в депозитни сметки и нито стотинка просрочени задължения."

Нарушения са открити и в многопрофилните болници в Пловдив и Русе.