Пробив в хвостохранилището на рудодобивното предприятие "Лъки инвест" доведе до замърсяване на реките Юговска и Чепеларска. Подобна авария имаше преди две години в същото хвостохранилище. От тогава то се ремонтира и не се експлоатира.

Сигналът за пробива е подаден в екоинспекцията в Смолян от самите собственици на хвостохранилището. Те забелязали пропадане на кухина в земната кора в самия язовир. В резултат се е получило увличане на хвост, който е попаднал в река Юговска, а в последствие и в река Чепеларска. Екоинспектори за взели проби от няколко места по течението на реките.

"Това, което се вижда е оцветяване в зеленикав цвят. Уведомени са ВиК - Пловдив да следят да няма подпочвено замърсяване на питейната вода, както и РИОКОЗ да правят по-чести проби на питейната вода”, обясни Атанаска Тунтова - директор на басейнова дирекция – Пловдив.

Резултатите ще станат ясни утре, но най-вероятно в реките има наличие на тежки метали - олово и цинк, смятат експерти. Населението е предупредено да не използва водата от реките за водопой на животни, както и рибарите да не мятат въдици.

"Това е чисто отрова, може и рибата да умре. Това е сигурно оловна вода от "Лъки" или горе мият басейна от енергото”, смята жител на Асеновград.

Засега няма данни за измряла риба по течението. Пробивът е овладян и няма ново изтичане, заяви управителят на дружеството, което стопанисва хвостохранилището, Любен Тренев. Образувалата се кухина е покрита с геотекстилно платно и се следи непрекъснато за нови инциденти.