Успешен край на акцията по пробиването на преспите до високопланинската спортна база Белмекен.

Роторен снегорин, собственост на базата, разчисти 10 километровата отсечка и спортистите успяха да слязат от планината.

Снимка: btvnovinite.bg

След почти осем часа триметровите преспи се предадоха и машината стигна от върха до хижа Христо Смирнененски. Слязоха и част от спортистите.

„Всеки иска да се прибере вкъщи, все пак отговаряме и за деца, които да ги предадем на родителите, имаше притеснение, но в крайна сметка всичко е нормално“, обясни Румяна Нейкова,треньор на националния отбор по гребане.

Силният вятър не позволи няколкометровите преспи да бъдат разчистени още вчера. Така националите ни се озоваха в снежна блокада. 

Освен българските национали в базата са още атлети от Германия, Унгария и Молдова. 

Днес снегорин и ратрак, които са собственост на високопланинска спортна база, разчистиха дълбоките  преспи.

Снимка: btvnovinite.bg

Първоначално пътят се оказа проходим за автомобили до хижа "Христо Смирненнски". Дотам е изчистен от горското стопанство във Велинград.  От хижата нагоре следват 10 км до базата в Белмекен, пътят беше непроходим и осеян с преспи и снегонавявания.  

"Сега разчистваме вече надолу пътя към Юндола. Днес трябва да слязат спортистите от отбора по гребане, а в понеделник трябва да се качат от отбора по вдигане на тежести", обясни  управителят на спортната база Илиян Пищиков. 

Във фейсбук профила си спортният министър увери:

"Няма поводи за притеснение за нашите спортисти. Те са напълно обезпечени и имат всичко необходимо. В момента във ВСК "Белмекен" се подготвят 180 спортисти заедно с техните екипи". 

Снимка: btvnovinite.bg

От АПИ уточниха, че пътят към базата не е част от републиканския път и не се поддържа от агенцията. Но имат готовност да помогнат. 

Проверка на bTV показа, че за поддръжката на отсечката отговаря община Якоруда.