Продължилата трети ден ледена блокада в Североизточна България постепенно отпуска хватката си. В късния следобед бяха отворени пътищата до всички общински центрове.

Въпреки това, придвижването от и до по-малките населени места продължава да е затруднено. Заради навявания са затворени основни планински проходи.

16 населени места продължават да са без ток, но се очаква през нощта всички да бъдат включени към мрежата.

В Шуменско зимната обстановка остава тежка. Въпреки усилията на почистващите фирми, пътят към Разград все още е затворен. След като вчера почти всички пътища бяха затворени за движение, днес за леки автомобили са проходими направленията към Варна и Търговище. В областта бедственото положение остава в сила за пет общини.

Късно снощи автобус с група от около 40 японски туристи закъса в областта. Той пътувал от Варна към Русе, но малко след Шумен остава в преспите, а почистващите машини успяха да стигнат до него едва днес. Японците прекарали нощта в крайпътно заведение и не обвиняват никого.

За инцидента съобщи тази сутрин регионалният министър в оставка Лиляна Павлова и обвини транспортната фирма.

„Случай с един превозвач, фирма туристическа, която си позволи посред нощ в затворения път  Шумен-Разград да навлезе с автобус с 40 японски туристи и разбира се заседна в преспите... Много тежка безотговорност на тази фирма”, коментира Лиляна Павлова.

От фирмата превозвач обясниха, че по телефона от "Пътната агенция" им казали, че пътят е отворен. Шофьорът не е видял обозначителни табели, че движението е забранено. Това пък разгневи представителите на почистващата фирма.

Според собственика на транспортната компания Мартин Павлов табели не е имало, а пътните знаци са поставени допълнително.

От „Пътната агенция” заявиха, че обажданията от автобуса са дошли едва след като е навлязъл в затворения участък, а преди това е преминал три забранителни табели.

Днес с друг автобус туристите продължиха пътуването си към Румъния през Велико Търново, а полицията състави акт на шофьора на автобуса, за това че е влязъл в забранен участък.

Във Варненско обстановката се нормализира.

Сложна остава ситуацията обаче в Добричка област. Пътищата от републиканската пътна мрежа все още са затворени, с изключение на участъка Добрич - Балчик, откъдето може да се стигне и до Варна.

Добричка община и Генерал Тошево са в бедствено положение. Електрозахранването във всички населени места на територията на област Добрич е възстановено, съобщиха от "Енерго-Про".

Без ток три дни бяха около 30 села в община Добричка. Последно са отстранявани проблеми в четири от тях, където пътищата са били непроходими, съобщи кметът инж. Тошко Петков. Осигурена е високопроходима машина, която с екипи на електроразпределителното дружество е достигнала до мястото на аварията, за да бъде тя отстранена и възстановено електроснабдяването. Очакванията са, че след тока ще бъде пусната и водата, липсата на която остава проблем за част от селата в общината.

На четвъртия ден от снежната блокада, част от хората тръгнаха към близките села, за да посетят възрастните си родители. Полицейските патрули обаче останаха непреклонни и не допуснаха дори тези, които искаха да стигнат до най-близките до Добрич села.

Пътят от Добрич за Балчик е проходим при зимни условия и малко преди обяд започна пропускането на коли от близките села да заредят поне магазините с хляб. Независимо, че в община Добричка е обявено бедствено положение, хората от село Полковник Свещарово казват, че не бедстват. Не така е обаче в част от селата, където с дни стоят на тъмно.