Тежка катастрофа на Архангелова задушница взе жертви. Трима души загинаха при сблъсък между джип и автобус.

Автобусът се е движел в колона с други седем, разказват свидетели. Бил четвърти по ред, когато внезапно в платното му изникнал джип с висока скорост. Последвал челен сблъсък, след което рейсът се забил в крайпътно дърво.

Снимка: btvnovinite.bg

Двамата младежи в джипа, единият от които непълнолетен, загиват на място. По-късно 54-годишна жена от пътниците в автобуса умира в столична клиника.

Следи от спирачен път има само от автобуса. В него пътували 40 работници, които се връщали от нощна смяна. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Почнахме всички да се борим да излезем от автобуса“, разказва Веселка, която е успяла да се измъкне през прозореца.

„Тя извади едно чукче и удари по стъклото, аз ритнах с крак и оттам вече започнаха да идват шофьори от други автобуси, за да почнат да ни помагат и да ни вадят“, допълва Мария.

Мирослав е сред спасителите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имаше жена пред автобуса, която изхвръкнала през прозорец, аз държах стъклото, да не падне на нея и после трима дърпахме волана, да извадим шофьора“, разказва мъжът.

Водачът и още две от най-тежко пострадалите са откарани в болница, където едната жена издъхва.

„Мъж на 64 години с двустранно счупване на краката, вдясно – с открита фрактура, жената с гръдно-коремната травма, тежки са травмите на всички“, съобщава д-р Славчо Близнаков, директор на УМБАЛ "Св. Анна".

Снимка: btvnovinite.bg

Автобусът е минал технически преглед на 29 октомври,  а шофьорът е без провинения на пътя.

„Един от най-добрите ни шофьори. Сутринта, преди да тръгне, е преминал и пътния дневен преглед, не е имало забележки. В момента на удара при разрешена скорост от 80 км, той се е движел с 82“, казва Цветан Тодоров, управител на автобусната фирма.

Двамата загинали младежи в джипа са от Ботевград. Тази неделя ще излязат повече подробности около катастрофата и ще се знае кой от тях е бил зад волана.

Движението по пътя между Ботевград и Мездра вече е освободено.