През миналата седмица 200 служители в Община Симитли бяха тествани за коронавирус и всички проби са отрицателни. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов, цитиран от „Фокус“. 

„Хората бяха проверени с най-сигурния за момента метод – PCR-тест или т.нар. бавни тестове. По график, тази събота бяха тестувани за COVID-19 всички, работещи в Социалния патронаж, служителите в социалните центрове, медиатори, общински съветници, кметове на кметства, служители в администрацията с активен пряк контакт с граждани“, обясни Калоянов. 

Проверката на здравния статус на активно работещите е бил плануван преди да бъде регистриран първият случай на заразен с COVID-19 в Симитли, уточни директорът на местното РЗИ.

По думите му след първата положителна проба са решили тестовете да се направят чрез PCR, а не с бързи тестове. 

Припомняме, че първата положителна проба е на шофьора на кмета на Симитли. Апостол Апостолов беше поставен под 14-дневна задължителна карантина, а служителят беше настанен за лечение в благоевградската болница. 

Потърсен за коментар по темата, Апостолов нарече кореспондента на bTV в региона „Чума“. Последва реакция от Съюза на българските журналисти и ръководството на ГЕРБ, партията подкрепила кандидатурата му за кмет на Симитли.