Централната избирателна комисия очаква опити за саботаж при машинното гласуване. Това стана ясно днес, докато изборната администрация демонстрираше работата с устройствата. Оказа се, че при спиране на електрозахранването, машината може да работи три часа на батерия.

Гласува се в три основни стъпки: поставяме картата в четеца, правим избора си, след което устройството издава хартиена бележка.

В Благоевград предсрочният вот за кмет тази неделя е на практика генерална репетиция за 11 юли.

На изборите в града ще се гласува в 139 секции, като в 120 ще е само с машини. В момента тече третото обучение на изборната администрация. От фирмата доставчик са сключили договори с техници, които ще обслужват секциите при проблеми.

За свързването на машината в деня на вота отговаря техник. Тя идва в куфар и напълно пломбирана. Техническото ниво на достъп е изключително ограничено, уверяват от фирмата доставчик. Дори и техниците нямат достъп до флаш паметта с данните, защото има пломба. От Централната избирателна комисия обаче не изключват опити за саботаж.

На практика всеки може да бъде техник, тъй като не е нужна специална квалификация. Изискването е да се премине обучение. 

Ако кандидатът за народен представител има роднински връзки  с някой от техниците, които поддържат машините, ЦИК ще вземе решение как да действа, обясни говорителят на комисията Росица Матева.

Около 35 техници ще обслужват секциите на местните избори в Благоевград.

Мартин Бусаров, председател на ОИК- Благоевград, посочи, че за един от техниците има сигнал, че е роднина на един от кандидатите за кмет. Днес в Благоевград пристигнаха над 70 хиляди хартиени бюлетини.