Вследствие на усложнената метеорологична обстановка през последните дни нивата на реките се повишиха, което наложи извършването на дейности по контролиране и изпускане на част от язовирите.

Това информира вътрешният министър Христо Терзийски в парламента, където депутатите изслушаха четирима министри във връзка с наводненията у нас през последните дни.

„Падналите значителни количества валежи, както и бързото снеготопене значително усложни оперативната обстановка в областите София, София-област, Перник, Бургас, Смолян, Благоевград, Монтана, Враца и Кюстендил. Снеговалежите в Северозападна България и част от Централна и Южна България предизвика временното и пълно затваряне на пътища и проходи“, каза още Терзийски.

В резултат на възникналите наводнения са засегнати множество инфраструктурни обекти, обществени и жилищни сгради, дворове и земеделски земи.

Създадена е организация за денонощно наблюдение на нивата на язовирите и реките. Към момента няма язовири, които чрез контролирано изпускане, да застрашават живота и имуществото на хората, информира вътрешният министър.

Обявени са:

  • частично бедствено положение в село Равадиново, Община Созопол
  • частично бедствено положение в град Белово, Пазарджишка област
  • частични бедствени положения в общините Драгоман, Своге и Костинброд, Софийска област
  • частични бедствени положения в общините Симитли, Струмяни и Якоруда, Благоевградска област
  • частични бедствени положения в общините Нови Искър, Надежда и Овча купел, Софийска област
  • частични бедствени положения в общините Доспат и Мадан, Смолянска област
  • бедствено положение в Община Трън
  • частични бедствени положения в общините Перник и Радомир

Частично бедствено положение е обявено за следните населени места:

  • Враца – кв. „Бистрец“
  • Село Бели извор и село Горно Пещене

До момента са отработени 268 сигнала, свързани с метеорологичната обстановка. Въведени са плановете за защита от бедствия, наводнения и снеговалеж. Няма загинали хора. Оказва се съдействие на пострадали хора при инциденти от различен характер.

На 11 януари заради проливните валежи в Смолян се е свлякла земна маса, която е съборила къща, в която е имало 11 души, от които 7 деца. Всички те са изведени от къщата и са закарани в болницата в Смолян, за да им бъде оказана медицинска помощ. Шест души са прегледани, като едно дете е оставено за лечение заради получени фрактури по тялото, информира още вътрешният министър.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!