Новият кмет на София в опит да заработи Столичният общински съвет. Васил Терзиев е изпратил покана за преговори към лидерите на всички партии, представени в местния парламент.

Поканата му идва на фона на остра реакция от ГЕРБ заради погрома в столицата снощи.

„Неведнъж съм изразявал готовност да бъда кмет на всички софиянци и да защитавам интересите на всички граждани. За да постигнем резултати и да подобрим значително качеството на живот в София, съм готов да разговарям с всички политически сили“, заявява Терзиев.

От ГЕРБ-СДС разпространиха писмото покана до Бойко Борисов. В него Терзиев предлага на среща в общината в събота да бъдат обсъдени общи приоритети, които да бъдат отразени и в бюджета на Столична община.

„В София се проля в кръв, защото Терзиев даде разрешение. И най-интересното е че в 19:30 часа, когато София гори, получавам имейл от Терзиев, че ме кани на среща. Защо уплашихте ли се!? В 19:30 часа - вместо да си гледа града, той ми пише имейл. Как си го обяснявате вие?“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко- Борисов.

Остри критики и призиви за отговорност дойдоха още снощи от знакови лица на ГЕРБ-СДС в общинския съвет. 

„Искам да попитам кога кметът на София е поемал отговорност за обществения ред?! За да искаме сега отговорност от кмет на три дена?“, попита Христо Иванов от ПП-ДБ.

Покана е изпратена и до БСП, обяви Корнелия Нинова.

„Сега се обадих на градското си ръководство на общинските съветници и ще решим“, посочи тя.

„Могат да си водят каквито искат разговори - поканата трябва да е към коалицията, която излъчи както кандидата и общинския съвет“, коментира Ваня Григорова, общински съветник от БСП.

За да заработи Столичният общински съвет, трябва мнозинството, с чийто гласове първо да бъде избран председател.