За първи път Консултативният съвет за национална сигурност към президента обсъжда атентат. Президентът, премиерът, министрите и парламентарните партии проведоха доста дълго закрито заседание заедно със службите. За сметка на това на края отделиха едва десет минути, за да информират за решенията.

С консенсус съветът прие няколко точки, сред които да се актуализира концептуалния национален модел за противодействие на тероризма и да се подобри работата на Националния ситуационен център към Министерски съвет за управление при кризи.

Премиер и президент се въздържаха от коментар по новостите около атентата. Държавният глава откри съвета с думите, че след 18 юли е налице тежък проблем за сигурността на страната. „Ние трябва да положим всички усилия, за да гарантираме на обществото, че това няма да се повтори, че невинни хора няма да преживеят ужаса на терора отново,” заяви Росен Плевнелиев.

Последваха 5 часа заседание. През тях министър-председателят Бойко Борисов напусна заседанието за бърза среща, а след това по време на краткия брифинг не пожела да се изкаже:

„Не, по тази тема - тероризъм - не!”.

Сериозна заявка за изграждането на Съвета за сигурност към Министерски съвет като работещ орган в условия на кризи даде президентът Росен Плевнелиев на свикания от него Консултативен съвет за национална сигурност. Държавният глава призова да се осмисли възможността да се ускори създаването и на помощни органи към него, по-специално - изграждането на Национален ситуационен център.

След като прецени терористичния акт в Бургас, който стана и повод да се смени фокусът на днешното заседание, като „видимо добре планиран” и „труден за предвиждане”, Плевнелиев призова към внасянето на държавнически подход.

"Терористичният акт в Бургас е дръзко и грубо предизвикателство и посегателство върху националната сигурност на Република България. Ние трябва да положим всички усилия, за да гарантираме на обществото, че това няма да се повтори, че невинни хора няма да преживеят ужаса на терора отново", заяви Плевнелиев. Според него след задълбочен анализ трябва да се търси отговор на въпроса какво да се направи, за да се ограничи рискът от нова подобна атака.

Това обаче не трябва да е на основата на заблудата, че може да се открие елементарно решение и проблемът да се сведе само до конкретни институции, организации или лица, допълни Плевнелиев, като акцентира да не се политизира националната сигурност.

Основната тема на срещата днес беше „Механизъм за сътрудничество и проверка: функциониране, проблеми и тенденции". Акцентът за терористичния акт в Бургас обаче беше допълнително вкаран в дневния ред на заседанието. Участниците направиха анализ на средата за сигурност, какви са организационните, функционални и ресурсни способности на държавата за борба с тероризма, както и изпълнението на Националния план за противодействие на тероризма.

Терористичната атака изисква нов анализ на динамиката на средата за сигурност

гласи част от становището на КСНС, прието на днешното заседание, което продължи 5 часа. След заседанието президентът посочи, че защитата на българските и на чуждите граждани на територията на България от терористични посегателства остава първостепенен приоритет на службите за сигурност. След анализа е необходимо надграждане на концептуалния национален модел за противодействие на тероризма в съответствие с новите реалности, смятат още членовете на съвета.

Опозицията припомни, че от 2009 г. България разполага с национален план за противодействие на тероризма, но той не се изпълнявал и сега се стигнало до пробив в сигурността.

Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви след заседанието, че е настоявал правителството да представи план за действие пред Народното събрание. Той каза още, че не е чул „достатъчно убедителен анализ за причините за случилото се” и предупреди, че спестяването на редица анализи може да се върне като бумеранг в бъдеще.

От ДПС призоваха да не се допуска „възможна негативна вътрешна рефлексия на явно външния терористичен акт”, както се изрази заместник-председателят на парламентарна група на движението Лютви Местан. „Никой, нито държавен органи, нито политическа сила, няма право чрез неоснователно приоритизиране на една от хипотезите да предизвика вътрешно напрежение в страната,” заяви Местан. По думите му позицията на ДПС била чута от останалите участници в заседанието на Консултативния съвет.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров очаквал по-сериозен анализ, търсене на отговорност, самокритичност и оставки. По повод съвещанието при държавния глава той заяви, че „вместо това се предлага едно доста беззъбо, неказващо истинските проблеми становище”. Сидеров напусна заседанието на КСНС преди то да завърши.

„Постигна се една балансирана и разумна позиция, която показва усилията на всички служби оттук нататък това да не се повтори повече,” коментира бившият лидер на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров.

Критиките на Брюксел останаха на заден план

Нищо ново не се каза по другата точка в дневния ред на КСНС – критичният доклад на Европейската комисия. Лидерът на социалистите призна, че опозиция и правителство имат корено противоположни становища за това какво ни казват от Брюксел. „Това правителство няма експертния, политическия и моралния капацитет да приключи механизма за сътрудничество и оценка,” заяви Сергей Станишев.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров не участва в обсъждането на доклада на Европейската комисия и обясни решението си с това, че „този доклад не е повод цялата държава да застава в някаква поза на очакване като домашно куче”.

Във връзка с доклада на ЕК и констатациите в него за съдебната система от ДПС предложиха да се изработят колкото е възможно по-скоро стандартите за заетост на магист%