Термокамери и на граничния "Дунав мост" при Русе. Седемте устройства ще проверяват за температурата на влизащите в България пътници.

Уредите са монтирани от снощи, а данните се следят на място от служители на Здравната инспекция.

Ибрахим Шабан от Шуменско е пътувал три дни с автомобил от Великобритания до Русе. Чакал е с часове по границите, за да се прибере у дома:

„Защото ми е родният край, баща, майка, дете, искам да се върна при тях и заедно да преживеем това“, каза Ибрахим Шабан.

Освен попълването на декларация за 14-дневна карантина, той минава и през термокамерите на „Дунав мост“. За да продължи пътя си, температурата му трябва да под 37,6 градуса - тоест до 1 градус над нормалното.

„Всеки един пътник, влизащ в страната, минава пред тази камера, където се измерва температурата, а на този прозорец, който е на монитора, се показва точната температура“, обясни Христо Бориславов от РЗИ-Русе.

„Трябва човекът да е без маска, да мине 5-6 минути, след като е слязъл от кабината или от друго превозно средство, за да може да бъде темпериран“, допълни Мария Борисова от РЗИ-Русе.

На граничния пункт са монтирани общо 7 камери – четири за леки коли и автобуси, две за камиони и една на резервно трасе. Те предават в реално време информация към служителите на Гранична полиция и към дежурните от Здравната инспекция.