Държавата продаде на частник терен от близо декар в Морската градина във Варна.

Купувач е фирма на предприемача и банкер Петя Славова.

Теренът от 863 кв. м. в Морската градина е продаден за малко над 200 хил. лева на фирмата на Петя Славова - "ПРОПЪРТИС ПС", собственик на фирмата "Феста Делфинариум", която стопанисва делфинариумът.

Областният управител обяви, че цената е определена от вещи лица. В продадения парцел се намирали повечето обслужващи съоръжения към атракциона.

„Целият парцел отдолу е със съоръжения. Всички съоръжения са изнесени в тоя парцел. Фекална помпена станция, разделена на две камери. Утаечен водоем за морска вода, свързан чрез 50-метров тръбопровод с основната сграда. Бетонов резервоар с цистерна", заяви Стоян Пасев, областен управител.

Снимка: bTV

Според общинския съветник Стела Николова, продажбата на терен в Морската градина е неразумно, неоправдано и крие рискове от бъдещото му застрояване.

"Няма как ние да оставим Делфинариума без нужните му атрибути, но това не означава, че трябва да прехвърляме собствеността на всеки, който пожелае това", каза Стела Николова, общински съветник от Демократична България.

Според инвестиционните намерения, представени пред областния управител, на терена трябва да бъде изграден външен басейн за делфини, чрез който делфинариума да покрие европейските изисквания.

Областният управител уверява, че на терена няма да бъде изграден хотел или частна вила.

84 преписки има в област Варна с желание да закупят парцели. Нито една от тях не съм придвижил, няма и да продам част от морската градина. Но не мога и да спра такава мащабна инвестиция в рамките на нашата община Варна", обясни Пасев.

От фирмата купувач отказаха на този етап коментар.