Дългогодишният репортер на bTV Новините и разследващ журналист Теодора Трифонова разговаря с Даниел Ненчев от Дарик радио в онлайн поредицата „Карира за теб“ на Дарик радио за впечатленията си от първа ръка от реанимацията в болницата „Св. Анна“ в разгара на пандемията, както и за умението да се информираме качествено в океан от дезинформация в социалните мрежи.

Като част от първия журналистически екип, който влиза в реанимация в България по време на пандемията, Теодора сподели: 

„Целта беше да покажем какво се случва там от първа ръка и пред какво се изправят лекарите ни. Видяхме една различна картина от това, което чуваме по брифингите. Лекарите разказаха, че  не знаят и е трудно да екстубират, нямат точни насоки за работа в тази абсолютно извънредна в световен мащаб ситуация. И на този фон те демонстрират смелост, организираност и спокойствие. Те наистина за мен са герои.“

Още една битка – тази с дезинформацията – поставя на първа линия журналистите. Теодора Трифонова разказа любопитни подробности от работата си под прикритие в детската клиника в Пирогов – разследването, след което отделението е изцяло реновирано. „След такива репортажи виждаш смисъл от професията. За мен лично като журналист е много важно да виждам резултат и реална промяна след репортажите си.“ 

Снимка: btvnovinite.bg

В продължение на темата за професията журналист и важността на това да бъдем качествено информирани, репортерът на bTV Новините даде ценни практични насоки на хората за това как да подбират новините, които стигат до тях и как да различават подвеждащите материали от тези, на които могат да имат доверие. „Информираността е ключово важна за демократичните устои на едно общество,” категорична беше тя.   

В разговора с Даниел Ненчев участваха още главният редактор на сатиричния сайт Не!Новините Самуил Петканов и Петър Георгиев – журналист, съвсем наскоро завършил своя стаж в NBC News.