Въздухът в столицата се подобри. Днес стойностите на фини прахови частици отново са в нормата. Според експерти причината за гъстия смог, който обхвана столицата в последните няколко дни, е свързан с така наречената температурна инверсия. 

София е била под похлупака на мръсния въздух в продължение на четири дни, до снощи. Кадри показват момента на изчистване на въздуха, когато се появил вятър от запад. 

Причината е, че градът се намира в котловина, за която е характерна температурната инверсия. Явлението задържа топлия въздух високо в атмосферата, той от своя страна не позволява на фините прахови частици и коктейлът от газове да напуснат града и ги задържа в смог.

„Представете си, че това е една чаша, ние сме сложили един похлупак и сме запалили нещо, което гори. Всичко остава вътре, защото няма отвор. В момента, в който отворим капачето, то ще се вдигне и ще излезе от чашата”, обясни проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ към БАН. 

Температурната инверсия се разрушава от вятър, слънчево греене или валеж.

Над 100 хиляди замервания са показали до 4 пъти привишаване над нормите на фини прахови частици във въздуха през последните дни, сочат данните на Airbg.info. 

От общината взимат мерки срещу мръсния въздух. От днес започна ударно миене на столичните булеварди.  

Mеханизирано миене с маркуч се предвижда 4 пъти годишно по улиците с масов градски транспорт и 3 пъти по улици с обществена значимост, поясни Стефка Енчева, началник на „Инвестиционен контрол” към Столиочния инспекторат.

Около 30 дни в годината в столицата има температурна инверсия. Дните с най-мръсен въздух започват от ноември и продължават до ранна пролет. Засега знаем само, че до събота не се очаква да се образува смог над столицата.