С новия служебен министър Николай Павлов енергетиката е в добри ръце. Той е финансист и аз лично съм спокойна за сектор „Енергетика”, тъй като съм сигурна, че ще има приемственост в сектора и ще се надгражда на база на това, което направихме през последните две години.

Това заяви в предаването „Лице в лице” бившият енергиен министър Теменужка Петкова и допълни, че той е от нейния екип, работили са две години заедно, бил е финансов директор на „Булгаргаз”, а от миналата година е изпълнителен директор на „Булгаргаз”.

В коментар на твърденията на БСП, че състоянието на енергийната система е много лошо, Теменужка Петкова заяви, че оставят в сектор „Енергетика”  финансова стабилност и стабилност от техническа гледна точка на цялата енергийна система.

"От това, което чух от Румен Овчаров, усетих нотка на разочарование, че сме се справили с тази ситуация и разочарование едва ли не от това, че няма режим на тока. Много им се искаше на колегите от БСП да има нещо такова, което да създаде смут в системата, да изнерви българските граждани", коментира бившият енергиен министър.

Във връзка с доклада на Електроенергийния системен оператор, в който се твърди, че има код „Тревога” и депутатите от БСП са носили в парламента, Теменужка Петкова заяви:

„Това е един доклад от Електроенергийния системен оператор до министъра на енергетиката, т.е. до мен, който преди да стигне до мен беше стигнал до колегите от БСП.

Това, което пишеше в доклада буди тревога, но когато човек започне да анализира това, което пише в доклада, му става ясно, че това са само едни думи, зад които на практика не стоят никакви реални факти и обстоятелства, които да подкрепят тези тези".

Беше по-добре Овчаров да се задълбочи в съдържанието на този доклад, вместо да прави оценка кой колко разбира, каза Петкова.

В този доклад се съдържат абсурдни неща:

Хората от ЕСО обясняват как в рамките на своите законови правомощия са предприели действия, като едно от тях е да спрат ремонтите на роторните багери в Мини "Марица-Изток". Те нямат законова, нито нормативна компетентност да правят това, обясни бившият министър.

По думите й тя е била изненадана хора, които дълги години работят в системата, да й предлагат да разпореди на НЕК да внася електрическа енергия, която да продава на регулирания пазар - нещо, което е абсурдно. НЕК е обществения доставчик, той няма как да внася електрическа енергия, обясни Петкова.

Тя допълни, че са й предлагали да направят среща с електроразпределителните предприятия и с бизнеса, в която да обсъдят с бизнеса възможността да намали потреблението на електрическа енергия в определени часове. Министърът няма такива правомощия, коментира Петкова: "Как така държавата ще се бърка и ще казва кой кога да работи".

Тя каза, че е поискала пълна проверка на твърденията в доклада.

Във връзка с обявения код „Тревога” в системата на Организацията на електроенергийните системни оператори е тревожно, но след направената проверка се оказва, че няма такова нещо.

Според отговора на експертите от Електроенергийния системен оператор, те обясняват, че без да искат са я въвели в заблуждение и, че никога не е обявяван код "Тревога", допълни Теменужка Петкова. 

Тя коментира и управлението на водните ресурси, което се осъществява от МОСВ. Петкова обясни, че НЕК не може да направи нищо без разрешението на МОСВ.

НЕК е собственик и оперира 11 язовира, които са изградени само за това да се произвежда чрез тях електрическа енергия. Когато от БСП се опитват да всяват смут,  че НЕК е изразходвала водата и сега няма да има за питейни цели, това е лъжа. Всяко действие на НЕК по отношение на водите е със санкция на МОСВ, обясни бившият министър.

В коментар на твърденията, че НЕК е във фактически фалит, Теменужка Петкова заяви, че се учудва на смелостта, с която се говорят подобни неща от БСП.

По думите й върху НЕК са тежали два проблема – голямото задължение към двете американски централи, на които са успели да платят 1 млрд. за произведена електрическа енергия. Другият проблем е бил „Белене”, където ни опростиха лихвите от „Росатом”, допълни Петкова.

По думите й те са оздравили НЕК.

Във връзка със срещата, на която днес ги е събрал Бойко Борисов, Петкова каза, че в ГЕРБ мислят, за програмата, която трябва да начертаят, защото това е много отговорно и каквото предложат на хората като ангажимент, ще го изпълнят.

Всеки един детайл от програмата в различните сектори трябва да бъде много добре обмислен и анализиран, допълни тя.