Няма нови кандидати за проекта АЕЦ „Белене”, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на Съвета за енергийна сигурност към министерския съвет.

Тя съобщи, че е готова процедурата, по която България ще избира стратегически инвеститор за изграждането на втората атомна централа, но се изчистват детайли. До дни Петкова ще я докладва пред правителството, а след това и пред депутатите, предаде БНР.       

„Ако няма някакви съществени препоръки или изменения, които се налагат в резултат на този дебат, аз мисля, че няма пречка до края на годината да се даде старт на процедурата, това е един процес, който продължава месеци”.

Петкова потвърди още, че България иска да участва с 25 процентен дял в изграждането на терминала за втечнен газ на гръцкото пристанище Александруполис.

По всяка вероятност „Булгартрансгаз” ще бъде дружеството, с което страната ни ще заяви участие в проекта, тъй като това е държавното дружество, което ще участва в изграждането на газоразпределителния център край Варна.