Електроенергийната система на страната е стабилна и българските граждани трябва да бъдат спокойни.

Това каза енергийният министър Теменужка Петкова в парламента, където депутатите изслушаха четирима министри във връзка с наводненията у нас през последните дни.

Петкова даде отчет за пораженията върху енергийната инфраструктура след обилните валежи и наводнения, както и предприетите действия за отстраняването им.

„Към 8 ч. днес без електрозахранване или със смущения в него са 26 населени и 4227 клиенти. Тези селища се намират във високопланински територии – Сливница, Своге, Костинброд и Драгоман“, информира тя.

Енергийният министър увери, че е създадена необходимата организация авариите да бъдат отстранени още днес.

„От 10 до 13 януари са констатирани аварии по четири електропровода на 110 киловолта и 2 електропровода на 400 киловолта. Авариите по 3 от електропроводите на 110 киловолта вече са отстранени. Към момента се работи по подмяна на стълб на територията на Община Чипровци. Отстраняване се аварията на 400 киловолта на подстанция Чирен. От 13 януари е авариен 400-киловолтовият електропровод Петрохан, 9 работни екипа отстраняват авариите“, посочи министър Петкова.

Тя обясни, че на 11 януари падналите валежи на места са надхвърляли 75 литра на квадратен метър, но по време на високата вълна всички хидроагрегати във ВЕЦ-овете, както и стопанисваните от Националната електрическа кампания язовири и съоръжения работили в пълна изправност. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!