От този 15 септември в 4 столични училища пилотно се въвежда така наречената телемедицина. Чрез нея в реално време при нужда учители и медицински работници ще имат връзка с лекари в болниците „Пирогов“ и „Света Анна“.

Достъпът ще става чрез специално устройство, в което медиците виждат детето и могат да го консултират онлайн след позвъняване от училището.

Снимка: bTV

„Никой от нас не знае всичко и не може всичко. Ние преглед не можем да осъществим от разстояние, можем да дадем насоки за първични, спешни действия“, обясни д-р Радостина Плачкова, детски хирург в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

А след това детето да бъде заведено при правилния специалист.

„Дори една висока температура при децата се развива по различен начин от при възрастните. Едно хранително разстройство, една коремна болка. При децата се развива всичко по-бързо и там трябва да сме по-внимателни“, заяви здравният министър Асен Меджидиев.

Снимка: bTV

Чрез телемедицина е възможно да се извършва и профилактика в отдалечени населени места - с помощта на мобилен куфар с апаратура. Оценка колко би струвало въвеждането на устройства в други училища ще има след края на тримесечния пилотен проект. Финансиране ще дойде и от Европейския съюз.