Тази вечер ни очаква интересно небесно шоу – частично лунно затъмнение. Можем да го наблюдаваме от 20:29 ч. заедно с изгрева на Луната.

То се получава, когато Слънцето, Луната и Земята са подредени в почти права линия и нашата планета закрива със сянката си част от повърхността на своя спътник.

Снимка: bTV

Лунни затъмнения се случват периодично – те са резултат от движението на небесните тела, но всеки път небето привлича и любители, и професионалисти, коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV д-р Владимир Божилов, астрофизик и главен редактор на списание „ВВС Знание“.

Снимка: bTV

В случая става въпрос за подредба в почти права линия на Слънцето, Земята и Луната, в резултат на което земната сянка ще закрие част от повърхността на Луната. Ако линията беше права, тогава щяхме да наблюдаваме пълно лунно затъмнение, обясни той.

Пълното затъмнение може да бъде предсказано и с това се занимават специални групи в катедра „Астрономия“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в Института по астрономия към БАН. Тези предсказания са били много важни още от времето на Древен Египет и Вавилон, защото едно лунно или слънчево затъмнение е можело да уплаши войниците и да доведе до победа или загуба на бойното поле, например, обясни Божилов.

Днешното затъмнение обаче, ще е много красиво заради червеникавото оцветяване на Луната. Причината за него е, че земната атмосфера има определен състав, частици и прах, които изкривяват повече един цвят за сметка на друг.

Снимка: bTV

Самото затъмнение ще започне към 18:30 ч. и, разбира се, няма да се вижда, докато е още светло. Максималната му фаза ще е в 21:20 ч. Тогава ще бъде покрита 25% от повърхността на Луната. Зрителите могат да наблюдават явлението с бинокъл. Ако искат да направят снимки, трябва да използват фотоапарати с голямо оптично увеличение, обясни гостът.

Снимка: bTV

Проблемът е, че днес Луната е много ниско – само на 7 градуса над хоризонта в посока югоизток, т.е. трябва да имате много добра гледка към небето.

Разликата между слънчевите и лунните затъмнения е, че лунните са еднакви от всяка точка на света, докато при слънчевите може да имате частично затъмнение в едни части и пълно – в други, каза още Божилов.

За наблюдение на явлението астрономическата обсерватория в Стара Загора ще разположи телескопи пред сградата на общината. В обсерваторията и планетариум в Габрово също ще има безплатни наблюдения.  

Ако решите да снимате, вземете фотоапарат с по-голямо оптично приближение и споделете своите снимки и видеоклипове в нашата платформа „Аз, репортерът“.

Този месец ни очаква и друго красиво явление – на 12 срещу 13 август ще бъде максимумът на метеорния поток Персеиди, добави Божилов. Ще има повече от 80 метеора на час. Те всъщност са парченца лед, оставени от кометата Суифт-Тътъл, които навлизат в земната атмосфера и изгарят. Става въпрос обаче за метеорен поток, а не метеоритен дъжд, отбеляза гостът, добавяйки, че последното би означавало, че камъни удрят Земята.

Най-добре е да гледате за „падащите звезди“ след полунощ на 30 градуса над хоризонта, препоръча той.

Божилов коментира и последното откритие на учени от НАСА – че най-голямата луна на Сатурн – Титан, може да има такава химическа комбинация, която да води до възникването на живот. Това е една от най-актуалните теми в съвременната астрофизика, Титан ни изненада за пореден път, каза той.

Снимка: bTV

Преди дни, в края на юли, учени от НАСА съобщиха, че са намерили сигурни доказателства, че в атмосферата на Титан има химически елемент, които може да изгради структури, подобни на клетъчна стена. Става въпрос за акрилонитрил. Използвайки архивни наблюдения на радиотелескопа „Алма“ в Чили, учените са открили, че в стратосферата на Титан има огромно количество от този елемент, обясни Божилов.

Откритието е важното, защото Титан е подобен на Земята в началото – атмосферата му е почти цялата от азот (98%). Това означава, че изследвайки го, можем да намерим ключ към най-ранните форми на живот или условия за това на Земята.

Вижте целия разговор във видеото: