Не може да се очаква от Екатерина Захариева и Цецка Цачева да направят реформи в съдебната система и днешната среща на председателя на ВКС Лозан Панов и премиера Бойко Борисов не е знак за по-задълбочено отношение към реформата, а че премиерът иска да потуши конфликта в системата. Това каза Татяна Дончева в предаването „Лице в лице“ по bTV.

„За дълбочина не може да има индикации. Да се очаква от Цецка Цачева и Екатерина Захариева реформи, особено в области, които са им смътно познати, и да станат изведнъж те задълбочени – няма такъв случай. Те ще бъдат по-скоро безконфликтни. Те нямат нито професионални възгледи, нито сърце и хватка да гонят такива неща. Това е едно правителство на универсални министри, които са свикнали външно да имитират поведение на министър – в смисъл – да спазват дневната програма, да населяват кабинета на министъра, да гледат да не изпадат в конфликт и да са активни, само когато падишахът им е поръчал правят определени неща“, каза Дончева.

По думите ѝ „От Цачева и Захариева до края на тяхното пребиваване в кабинетите ще слушате как са направили радикална реформа, която не може да включва промени в Конституцията, защото ЕК не ни ги изисква“.

„Знак от днешната среща е желанието на Бойко Борисов конфликтът в съдебната система да бъде потушен. Този конфликт обаче е заложен не само от ненавистта на персоните, колкото от това, че в момента текат избори за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). За пръв път ВСС се излъчва при условията на пряк избор – електронно от магистратите. В този избор има залог, защото може би механизмът на контрол, който досега беше използван при избора на членове на ВСС, не е достатъчно надежден и те не знаят окончателния резултат“, продължи Дончева.

Според нея Борисов трябва да положи усилия по отношение на Цацаров, защото е ясно, че във ВСС „той се държи по някакъв дерибейски начин, което създава неприятна и неприлична практика“.

В името на европредседателството трябва да се направи усилие да изглеждаме като цивилизовани хора, каза тя. „Няма как да кажем на европейците: „Ние сме прости, ще ни приемете такива, каквито сме“. Трябва да изглеждаме възпитани и цивилизовани. Това, смятам, е постижимо. Смятам, че Борисов има ресурс и авторитет да се обясни с Делян Пеевски, че на европейците не може да продаваме простотия. И правителството, и мнозинството нямат интерес от това“.

Снимка: bTV

На въпрос дали скандалът със снимки с нацистки поздрави ще „взриви коалицията“, тя отговори отрицателно, защото „управляващите нямат интерес от това“.

„В много деликатно положение са както ГЕРБ, така и Европейската народна партия (ЕНП) и Европейската комисия (ЕК) – каза Дончева – защото имаше възможност ГЕРБ да направи коалиция с Обединените патриоти (ОП) още след президентските избори, в състава на миналия парламент. Тогава ЕК и ЕНП се противопоставиха на такава коалиция под предлог, че националистите са недопустими в правителство. След изборите станаха допустими в правителството“.

Тя посочи, че част от ОП имат това поведение отдавна и то не се изразява само в това да се снимаш в музей, представящ нацизма, с нацистки поздрав.

„Да си сложиш снимката във „Фейсбук“ подсказва глупост, а този човек претендира да заема висш държавен пост. Висшите държавни постове не са за глупави хора, не са за хора, които не могат да преценят дали да сложат и какво да сложат във „Фейсбук“, каза Дончева.

„Тъй като това не се оказва единичен случай, за мен това означава, че тези хора, със снимките си, искат да се харесат на определена група, които са привърженици на тяхната формация. Както знаете, привърженици на Патриотите са една група много агресивни възрастни хора и една група много агресивни млади хора със специфично отношение към малцинствата, ромите, бежанците“ добави тя.

Дончева припомни случая с побоя над чернокож банкер насред столицата преди няколко дни. „България не може да прави впечатление на расистка страна – каза тя. – Опасното е да се подкрепят такива политически сили, които не смятат, че трябва да дадат отпор вътре в себе си и свободно пропагандират това отношение към тези групи хора“.

Според нея групите млади хора, които ходят на тумби, облечени в черно, агресивни са, искат да се бият и смятат, че по този начин отстояват териториалната цялост на България, очевидно сочи близост с националсоциализма, както по отношение на възгледи, така и по отношение на методи на действие. „Върнете си към фашизма, вижте как започна всичко, вижте как се разви. Това е важна тема и на нея трябва да се даде отпор“, каза Дончева.

Вижте целия разговор във видеото: