Не яхваме протести, а реагираме на ситуацията. Това, че правителството не си е научило урока от 2013 г. и повтаря същите грешки, е негов проблем, не наш. Това коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV депутатът от БСП и зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика Таско Ерменков.

Снимка: bTV

Живеем в демократична държава и всеки има право да протестира. Вчера на така анонсирания протест, организиран от Корнелия Нинова и група народни представители от БСП, видяхме, че те бяха наравно с протестиращите по брой, коментира депутатът от ГЕРБ Александър Иванов. Вместо да се извинят на пенсионерите, които бяха докарали от провинцията, че едно време им направиха пенсиите 1 долар и им ограбиха спестяванията с фалитите на банките, те решиха поне да ги закарат до София, да видят Министерския съвет, заяви той.

Снимка: bTV

Не е сериозно това, което се говори в момента, мисля, че българското общество много добре вижда за какво става въпрос. Тези, които се бяхме събрали вчера, бяхме около 2000 души. Ние не яхаме никакви вълни, а като част от народа сме част от вълната, каза Ерменков.

Според Иванов на протеста е имало 300 души, някои от тях не са знаели дори срещу какво протестират.

Снимка: bTV

За продажбата на активите на ЧЕЗ у нас Ерменков коментира, че „с всеки ден лъсват все повече неистини“. Той посочи заложените 5 млн. евро банкови гаранции, „около които е цялата драма как да не бъдат загубени“, както и че правителството „се забърква все повече и повече“ с всяко изявление. „Последният скандал, който за мен е неясен, е г-жа Гинка Върбакова с какви пълномощни е в Чехия, за да преговаря от името на държавата“, каза депутатът от БСП. Според него службите трябва да изяснят откъде са тези 5 млн., след като бизнесът на Върбакова генерира максимум 15 млн. приходи.

Снимка: bTV

Иванов отговори, че сделката е между частни компании и собственичката на „Инерком“ преговаря от позицията на спечелил търга. Той обвини управлението на БСП за арбитражното дело, което ЧЕЗ води срещу България, като посочи, че е заради решение на правителството по времето на Пламен Орешарски.

„Дайте да не задълбаваме темата арбитраж – призова Ерменков. – Когато върви един арбитраж, всяко изказване от официални лица може да бъде използвано в полза или против една от страните“. Според него проблемите обаче са още от 2004 г.

Иванов обвини Корнелия Нинова и БСП, че търсят напрежение по всякакви теми с цел да се саботира българското европредседателство и да се неглижира присъединяването на Западните Балкани към ЕС. „Всеки един скандал се използва, за да се дискредитира българската държава в успешните му политики“, каза той.

Снимка: bTV

„Ние не нагнетяваме напрежение, ние само отразяваме онова, което се случва в държавата“, повтори Ерменков. „Не ние родихме Гинка Върбакова и не ние сме тези, които постоянно създаваме международни скандали, и не в наше правителство има вицепремиер, който напада евродепутати, който вчера нападна патриарха на Русия с непристойни думи“, каза той.

Ерменков коментира и изтеглянето на предложението за ратификация на Истанбулската конвенция като „успех на българския народ и на цялата прогресивна общественост, наречена тъмни сили, успех на Православната църква, на мюсюлманското вероизповедание, на католическата църва, на академичната общност“.

Ние се вслушахме в хората, които са ни избрали. Може би наистина имаше нужда от по-задълбочен дебат, каза Иванов. Според него БСП са си сменили позицията по Конвенцията единствено в търсене на напрежение.

Вижте целия разговор във видеото: