Тържествена заря-проверка се проведе на площада във Враца в навечерието на 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Хиляди гости и жители на Враца се събраха на централния площад „Христо Ботев“.

В официалната си реч тази вечер президентът Румен Радев припомни на нацията, че саможертвата на Христо Ботев, неговата чета и всички герои от 1876 година, е първата решителна стъпка към независимостта на България.

В словото си държавният глава Румен Радев заяви, че през 1876 г. храбростта на малцина е дарила свободата и независимостта на България.

"Преди 141 години един юнак в младост и сила мъжка загива от куршум там, горе на Балкана. За 28 години той написва 20 стихотворения, в които е заключена цялата българска съдба, участта на роба, буйството на хъша, бунтът и стремежът към свобода и правда. Ботев провижда собствената си орисия, животът му ще сбъдне и прощаването, и пътя страшен и славен, и смъртта на сиромаха за правда и за свобода. Но той ще сбъдне и възкресението, защото тоз, който падне в бой за свобода, той не умира.

Пътят от Козлодуй до Балкана е кръстният път на българските мъченици, които ще загинат, за да възкръсне България. Само шепа хора ще последват четата", каза държавният глава, цитиран от агенция „Фокус”.

„Утре по обяд сирените ще почетат загиналите за свободата и независимостта на България.

Техният вой ще стресне всички нас, днешните българи, за да ни напомни за онези, свестните, които някога посрещнахме като луди и на които днес дължим свободата си. Вечна памет на героите. Да живее България", добави Румен Радев.

На военния ритуал, освен президента, присъстваха и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и заместник-министър Анатолий Величков, министри, народни представители, кметове, областни управители, посланици от различни страни и др.

В тържествената заря-проверка участваха представителни подразделения от военно формирование 54 990 – Враца и военният духов оркестър на Сухопътните войски.

Кулминацията на честванията е утре на връх Околчица, където по традиция се събират поклонници от цялата страна.