Тържествена заря-проверка по случай 184-та годишнина от рождението на Васил Левски се проведе в Карлово.

Тя беше кулминация на честванията в родния град на Апостола. Стотици хора отдадоха почит пред делото и заветите на Дякона.

Почетният караул на Стрямската механизирана бригада тази година беше  приет от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.

 „Левски е месията на националната ни революция. Той е неин вдъхновител, мъченик. Но това са видимите почести. Важен е духът, важно е кредото на Апостола. А духът и кредото не живеят в паметници. Тях ние поддържаме живи и те нас живи поддържат. Има мисли непреходни като знаменитото кредо да Апостола - „времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме“. Дълги години времето нас обръщаше. Търпяхме, понасяхме, приспособявахме се, оцелявахме, примирявахме се, емигрирахме и се завръщахме, за да си тръгнем отново“, каза Румен Радев.

Днес стотици вървяха в традиционния поход „По стъпките на Апостола“ в знак на признателност към неговото дело за Освобождението ни от Османско владичество.

В националния музей „Васил Левски” в Карлово ще се състоя награждаването на победителите в националните конкурси, посветени на Апостола. През целия ден там се отбиваха хора, за да си припомнят живота и делата на Апостола. В знак на признателност десетки граждани отрупаха и паметника на Васил Левски в центъра на града с цветя.

Честванията по повод рождението на Апостола започнаха от храма "Св. Николай", военни почести и цветя на гроба на Гина Кунчева-майката на Левски.