Отбелязваме празника на българската писменост и почитаме делото на светите братя Кирил и Методий.

На нашата азбука пишат 300 милиона по света. Имаме я от 9-ти век.

За българското „А” и „Б” Иван Вазов пише, че и "Ний сме дали нещо на света, на всички славяни книга да четат."

Снимка: bTV

Днешният ден е повод за гордост за това, което сме дали на света. В София шествието тръгна от площад "Независимост" пред Президентството.

В него се включиха над 1200 ученици и техните учители от 30 столични училища, мажоретни състави, дейци на културата, политици и духовници.

Снимка: Ладислав Цветков

Под звуците на Гвардейския духов оркестър всички те извървяха разстоянието по жълтите павета до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" , за да станат част от официалното тържество.

Снимка: Ладислав Цветков

На всички тях президентът напомни:

„Българската писменост се е превърнала в наш щит, защото дълбоко в темелите на нашата държавност са вградени писмеността и духовността. Тя е нашият най-ценен дар към световното културно наследство Честит празник”, поздрави президентът Румен Радев.

Почит към думите и словото отправи и кметът на София.

„Тази заедност е единение за смисъла, за пътя и за посоката. Затова и днес, когато празнуваме думите – да помним, че празнува и смисълът”, каза Йорданка Фандъкова.

Снимка: bTV

На този ден традиционно се обръщаме към учителите си или пък си спомняме  за тези, които са оставили трайна следа в сърцето ни. Така че честит празник и на днешните вестители на словото - българските преподаватели.

По традиция тържества и шествия имаше в цялата страна, които дори дъждът не помрачи.

С многолюдни шествия в цялата страна ученици, учители и дейци на културата засвидетелстваха почитта си към светите братя Кирил и Методий и към българската писменост и просвета.

Снимка: bTV

В Бургас дъждът попречи на предварителни прогнози за рекордно дефиле, но не го отмени. С чадъри, дъждобрани и усмивки премина празничният парад по централните улици.

Първото българско училище в Бургас с името на Светите Кирил и Методий празнува 150 години.

Снимка: bTV


Проливният дъжд в града не помрачи празника – хиляди дефилираха по централните улици на града. 

В Русе, града, в който Стоян Михайловски е написал „Върви народе възродени”,  деца от 40 училища и 15 детски градини шестваха в два лъча, водени от Духовия оркестър и мажоретки.

Във Варна въпреки дъжда в празничното шествие се  включиха хиляди.

Снимка: bTV

В Пловдив в шествието се включиха около 10 000 ученици и учители. То тръгна от хуманитарната гимназия, която носи имената на светите братя и продължи по главната улица.

Снимка: bTV

Над 2000 ученици, студенти, учители празнуваха заедно деня на буквите в Стара Загора. Трите лъча на шествието се срещнаха на площада пред сградата на общината.

Пъстро шествие и по улиците на Велико Търново.

Вижте още от празничната атмосфера във видеото.