Тържествено издигане на националното знаме под звуците на химна, съпроводено с 20 артилерийски салюта даде начало на тържествата по случай Трети март в столицата.

Пред Паметника на незнайния воин строят на Националната гвардейска част прие вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Пред вечния огън на незнайния воин вицепрезидентът и вицепремиерът поднесоха един венец – символ на единството на нацията. Политиците признават, че са разединени.

„Въпросът е сега какъв е българският идеал. Властта смоцел ли ще бъде или е средство и цел да постигаме своите идеали като нация – всички българи“, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също коментира: „На тази дата вярвам в силата на българския народ да се пробори с предизвикателствата и да построи бъдещето на страната“.

Председателят на ДПС – Мустафа Карадайъ обяви, че „имаме нужда от обединителен патриотизъм, но не и национализъм“.

Първи пред паметника склониха глави в знак почит от сдружение „Хайдути“. С носии от Тракия и Пиринския край те отдадоха почит на героите, загинали за България.

„Всеки сам трябва да избере на кого да вярва и да направи собствената си равносметка кое е добре за бъдещите поколения и кое му дава кураж да продължи напред“ каза Нели Георгиева от Сдружение „Хайдути“.

Стотици наблюдаваха церемонията пред Паметника на Незнайния воин.

Празникът продължи с тържествената смяна на караула пред администрацията на президента от националната гвардейска част – представителното формирование – носител на традициите и символ на държавността.