6 милиона лева повече за обезщетения на педагозите при закриване или сливане на градини и училища иска Министерството на образованието.

От просветното ведомство отричат такива намерения, защото предложенията за сливане и обединение на учебни заведения идват от общините. Но освен децата намаляват и учителите.

Справка на министерството на образованието показва, че от близо 90 хиляди учители у нас над хиляда са тези, които вече са пенсионери, но остават на работа, защото няма кой да дойде на тяхно място.

Снимка: btvnovinite.bg

Близо 24 хиляди преподаватели пък са в предпенсионна възраст, тоест на 56 и повече години.

Снимка: btvnovinite.bg

Само за тази учебна година са се търсили над 3 хиляди учители в цялата страна.  

От миналата година, при пенсионирането си всеки учител получава обезщетение - до 10 заплати и половина.

Такова ще има и за 60-годишната Ганка Дойчева, преподавател по английски в столичното 125-о училище, когато реши завинаги да каже сбогом на професията.

Макар и пенсионер от 2 години, госпожа Дойчева продължава да идва в клас. „Предполагам, че ще преподавам още, докато мога и това ми доставя удоволствие”, казва тя.

От 85 души педагогически персонал в 125-о училище 12 са работещи пенсионери. „Тази година ни предстои нови шестима колеги да се пенсионират и се надяваме те да решат да продължат да работят в училище и следващата година”, посочи заместник-директорът Стефана Петрова.  

„Малко са тези, които ще дойдат да работят в тази среда и няма да изберат частната фирма, преводаческата или някаква друга дейност”, призна тя.

Междувременно правителството одобри промени във висшето образование, според които приемът в университетите намалява с 8%.

Отпуснатият план-прием за миналата година в държавните висши училища е бил 49 596 места, а за следващата - 45 579.

Намалението е най-голямо при  "Икономика"та, "Администрация и управление" и при "Туризъм".

Увеличение се предвижда при "Педагогика", "Математика" и "Информационни и комуникационни направления".