За да намали опасните ивици по Черноморието това лято, регионалното министерство се зае с търсенето на кандидати за стопанисването им още от зимата. Близо 100 са неохраняемите плажове към момента, сред тях и много атрактивни и посещавани от туристите. Една от причините за хаоса е, че миналото лято над 20 плажа са били отдадени под наем само за по месец-два. Сега те отново са в графата "опасни".

За да няма инциденти, ресорното министерство задейства всички варианти: връщат се концесиите за най-посещаваните плажове за срок от 15 години; паралелно текат процедури за 5-годишен наем на повече от 20 ивици. След успешния опит с градския плаж на Бургас се търсят и други общини-кандидати да поддържат ивиците безплатно за летовниците.

Един от плажовете, които пак си търсят стопанин, е Корал. След спорни процедури, атрактивната ивица се оказа с наемател едва за половин лято.

Решаваща за спокойствието на плажа ще е цената, която държавата ще определи като такса. В графата „социални" пък попада Централният плаж на Бургас, за който от три години се грижи общината.

Бургас може да си позволи да има още два безплатни плажа, сега занемарени, но много посещавани - Атанасовска коса и Крайморие. Но само ако големите ивици бъдат разделени на части.